Politica si administratie

Orăştie: 2018 a fost anul celor mai mari investiţii

Magdalena Şerban

Vineri, la Orăştie a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele de investiţii derulate în prezent de administraţia locală, precum şi situaţia colectării deşeurilor.

Printre marii campioni ai proiectelor europene…
Potrivit primarului Ovidiu Bălan (foto), 2018 a fost anul de succes al municipiului Orăştie, iar cel prezent se va dovedi unul de şantier, date fiind numeroasele proiecte câştigate din bani europeni sau guvernamentali ori demarate din bugetul local. În momentul de faţă, au fost activate nu mai puţin de 39 de programe investiţionale ce însumează peste 58 de milioane de euro din care peste 38 de milioane constituie bani nerambursabili (europeni şi guvernamentali), iar restul reprezintă cota asumată din bugetul local. Astfel, cu fonduri de la U.E se vor implementa 17 proiecte a căror valoare ajunge la peste 38 de milioane de euro (circa 33 de milioane fiind parte nerambursabilă). Obiectivele ţin de amenajare de spaţii verzi în zona Stadionului Mecanica, creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale (10 blocuri), a clădirii atelier- şcoală, sală de gimnastică şi săli de clasă din cadrul Colegiului Naţional „Aurel Vlaicu“ din localitate, reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic „Nicolaus Olahus“, reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură „Alexandru Grozuţă“ şi transformarea ei într-un centru cultural multifuncţional, reabilitarea Străzii Dacilor, restaurarea, consolidarea şi conservarea Cetăţii Orăştie, construirea de locuinţe sociale cu centru educaţional şi îmbunătăţirea infrastructurii publice urbane, realizarea Muzeului Civilizaţiei Dacice cu reabilitarea şi modernizarea străzilor de acces, modernizarea şi eficientizarea iluminatului public, reabilitarea, modernizarea şi dotarea cantinei sociale, extinderea, modernizarea şi dotarea grădiniţei cu program prelungit de pe Strada Luncii, construcţia şi dotarea creşei noi din Strada Luminii, modernizarea ambulatoriului integrat de specialitate a Spitalului Municipal prin dotare, echipare şi mobilare, dar şi eficientizarea energetică a spitalului, îmbunătăţirea accesului populaţiei din judeţul Hunedoara la servicii de urgenţă, respectiv la cele în regim ambulatoriu.

…şi ai celor guvernamentale
Pe de altă parte, pe axă guvernamentală s-au câştigat 11 proiecte în cuantum de peste şase milioane de euro, constând în reţea de canalizare menajeră în sistem gravitaţional şi cu pompare, pe străzile: Digului, Nicolae Titulescu, Unirii, Luncii şi Pricazului, canalizare pe Strada Nicolae Titulescu, în zona blocurilor U.M., dotarea Spitalului Municipal Orăştie cu echipamente medicale de înaltă performanţă şi mobilier medical, continuarea lucrărilor de construcţie a unei grădiniţe cu program prelungit, modernizarea şi extinderea Creşei municipale de pe Strada Pricazului, lucrări de proiectare şi investiţii în vederea modernizării unităţii medicale, reabilitarea reţelei de alimentare cu apă în municipiu, modernizarea străzilor Stelian Ivaşcu, Dr. Ioan Mihu, Dealul Mic, Târgului, Moţilor, Muzicanţilor, Plantelor, Crişan, tronsonul dintre Decebal şi Viilor, Viitorului, Digului, parcare pe Strada Avram Iancu, prelungire Strada Viitorului şi întărirea sistemului rutier pe DC42 Orăştie-Gelmar.
Bugetul local (13.427.837 euro) stă la baza extinderii şi dotării casei mortuare, a reparaţiilor şi dotărilor Stadionului Dacia, a extinderii şi a construcţiei unei hale pentru produse agroalimentare (La Berze), şi a alteia la Stadion, modernizarea stadionului Mecanica, amenajarea spaţiului public şi punerea în valoare a monumentelor istorice din zona centrală, reparaţii de străzi, procurarea şi montarea de echipamente pentru locurile de joacă situate în Parcul Tineretului şi Cartier Micro II, extinderea reţelei de canalizare menajeră pe Strada Codrului, continuarea lucrărilor de extindere a sediului primăriei şi reabilitare tehnologică a staţiei de tratare a apei.
„Îmi doresc ca locuitorii municipiului nostru să conştientizeze că toate investiţiile enumerate nu se vor putea concretiza în acest an, ci se vor întinde pe o perioadă multianuală. Am estimat finalizarea unora dintre ele în circa trei ani. Ne cerem scuze pentru disconfortul ce intervine în cazul unor lucrări complexe (circulaţie redirecţionată, săpături, praf etc), dar să nu uităm că toate acestea se fac pentru comunitate, cetăţenii oraşului fiind principalii beneficiari“, a precizat Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.
De asemenea, un alt subiect de interes, detaliat cu precădere din perspectiva nemulţumirilor înregistrate în rândul persoanelor fizice şi juridice, a fost colectarea deşeurilor menajere, care se face în baza unui proiect judeţean al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor”. „Am solicitat o întâlnire cu reprezentanţii noului operator de colectare a deşeurilor menajere, SC Brai-Căta SRL, pentru a soluţiona unele aspecte cu privire la încheierea contractelor de salubrizare şi a modului de organizare. (…) Avem un preţ pe care nu noi l-am impus, ci este cel practicat în urma licitaţiei. (…) Ne-a luat doi ani ca să obişnuim populaţia să colecteze selectiv, iar societatea nu era pregătită să colecteze fracţional, ci la grămadă. Vom monitoriza activitatea şi sperăm ca lucrurile să se rezolve “, a mai spus edilul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura