Sport

Olimpicele Africii, în cantonament la Deva

Ciprian Marinuţ

Trei dintre cele cinci judokane africane calificate la Jocurile Olimpice 2012 se află într-un stagiu de pregătire la Deva, alături de patru sportive din Seychelles şi de altele 10 de la cluburi din Deva, Oradea şi Baia Mare.
Cantonamentul este condus de deveanul Gabi Sapta, antrenorul loturilor olimpice ale Africii, şi e supervizat de Doru Sapta, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Judo. Judo-ul a devenit un limbaj universal la Deva şi a adus în aceeaşi sală de antrenamente, sportive din Angola, Gabon, Ghana, exotica Republică Seychelles şi România. Întâlnirea a fost pusă la cale de fraţii deveni Doru şi Gabi Sapta, foşti campioni europeni.

Antrenamente de luptă
Antonia Moreira (Angola, categoria 70 kg), Audrey Koumba (Gabon, categoria 78 kg) şi Carine Ngarlemdana (Ghana, categoria 70 kg) au venit la Deva imediat după participarea la etapa de Cupă Mondială, desfăşurată în weekend, la Bucureşti. Cele trei sportive africane sunt antrenate de deveanul Gabi Sapta, în Centrul Olimpic al Africii de la Alger, şi sunt „spuma“ judo-ului de pe continentul negru. Stagiul de la Deva este esenţial pentru sportivele africane în pregătirea pentru Jocurile Olimpice de la Londra, întrucât aici, au ocazia să lupte cu judokane europene. „Africa are în total 10 sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice, cinci la feminin şi cinci la masculin, iar  cele mai bune trei fete se află aici. Cantonamentul a început luni (4 iunie, n.r) şi va ţine până duminică (10 iunie, n.r.). Este un stagiu de randomi (luptă, n.r) în care prioritară este exersarea tehnicilor şi repetarea diverselor procedee de atac şi apărare alături de un partener. Cantonamentul este un câştig imens pentru sportivele africane, întrucât au ocazia să se pregătească alături de judoka europene, care sunt mai tehnice, dar şi pentru cele de la Deva, Oradea şi Baia Mare, deoarece au multe de învăţat de la africane la capitolul atitudine“, a spus deveanul Doru Sapta, vicepreşedintele Federaţiei Române de Judo.

Tari în muşchi, slabe la ştiinţă
Gabi Sapta, antrenorul devean foarte apreciat pe continentul negru, spune că sportivele africane au calităţi fizice excelente şi o atitudine profesionistă, însă mai au de învăţat la tehnică şi strategie. „Judo-ul a pătruns ceva mai târziu în Africa şi în ciuda calităţilor native extraordinare ale sportivilor de aici, încă nu sunt atât de buni la judo ca la atletism. Sportivele africane au musculatură foarte bună la picioare, însă mi-a luat mult timp să le învăţ poziţia joasă de picioare, care e cea mai eficientă în judo. În plus, africanii sunt oameni foarte buni şi e dificil să-i determini să fie agresivi, răi sau să aibă o strategie vicleană în luptă. Oricum, ca antrenor, e foarte plăcut să lucrezi cu ei, deoarece sunt muncitori, serioşi şi au o atitudine extraordinară. Din păcate, nu toţi au suficient sprijin de la cluburi sau de la ţările lor, aşa că pe lângă antrenamente, trebuie să meargă şi la serviciu. Chiar şi aşa, judo-ul african a făcut paşi foarte mari înainte şi a ajuns competitiv, fiind acum reprezentat la Jocurile Olimpice. Pentru a se bate însă la medalii, mai au mult de muncă“, a spus Gabi Sapta.
Pregătirea sportivă a africanilor prezenţi în cantonament la Deva este completată cu diverse acţiuni turistice şi de petrecere a timpului liber. Sportivele au fost deja la concert la Inna şi la Aqualand, iar până duminică, vor vizita şi diferite obiective turistice din judeţ.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.