O turistă, blocată pe un versant abrupt din Retezat, a fost salvată de jandarmii montani, salvamontişti şi pompieri

DSCN1928_resize        Joi seara, dispeceratul integrat a preluat, la ora 19.31, un apel efectuat de o persoană care anunţa că fiica şi soţul său, plecaţi, încă de dimineaţă, pe un traseu montan în zona Râu Mare Retezat, barajul Gura Apelor, din masivul Retezat, nu s-au întors acasă şi nici nu răspund la terminalul mobil.

Cele două persoane, tată şi fiică, au plecat în dimineaţa zilei de joi, 6 februarie, pe valea Râului Şes, iar fiica a rămas blocată pe un versant. Bărbatul a încercat de mai multe ori să o ajute să coboare, fără rezultat, astfel că a luat decizia să pornească către barajul Gura Apelor pentru a solicita ajutor, deoarece în zona în care se afla nu avea semnal g.s.m. La un moment dat, bărbatul a telefonat soţiei care, la rândul ei, a solicitat sprijin la numărul de urgenţă 112.

Forţele aflate în acţiune pentru căutarea – salvarea persoanelor, s-au deplasat în zona indicată de apelant, o zonă foarte greu accesibilă din cauza drumului în pantă acoperit cu zăpadă şi pietre căzute de pe versanţi. Jandarmii montani au ajuns la tatăl fetei şi, împreună cu acesta, s-au deplasat spre locul unde se afla fata. Tânăra, în vârstă de 33 de ani, era blocată într-o vale adâncă (aproximativ 250 metri) cu pereţi abrupţi. La faţa locului au ajuns şi salvamontiştii şi pompierii, care, împreună cu jandarmii montani au reuşit, în jurul orei 22.50, să urce turista, până la marginea văii, cu ajutorul echipamentului montan. Pe timpul manevrelor efectuate jandarmii montani, salvamontiştii şi pompierii au fost nevoiţi să treacă de mai multe ori prin albia Râului Şes.

Acţiunea de salvare a tinerei a durat aproximativ 2 ore şi 30 de minute, fiind dusă la îndeplinire de trei echipe ale Salvamontului, Pompierilor şi Jandarmeriei. Tânăra a fost preluată de echipajul SMURD, în jurul orei 23.00, care a constatat că aceasta avea a o excoriaţie minoră la nivelul frunţii, era uşor hipotermică şi prezenta o evidentă stare de epuizare, fiind transportată la Spitalul Orăşenesc Haţeg.

În operaţiunile de salvare au fost implicaţi 13 pompieri şi paramedici cu două autospeciale şi o ambulanţă, şapte salvamontişti cu trei maşini de teren, şapte jandarmi cu trei autospeciale, două echipaje de poliţie, şi o echipă a Parcului Naţional Retezat. (Mircea Crivăţ)

 

 

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare