O tânără din Petroşani este singura româncă participantă la Red Bull Romaniacs

 

sorina sandu (3) sorina sandu

Mircea Crivăţ

Sorina Sandu (foto), singura femeie din România, care a luat ieri startul, la Sibiu, în cel mai dificil raliu hard enduro din lume, Red Bull Romanics, raliu ajuns la a 10-a ediţie, este din Petroşani. Ea a mărturisit cu o zi înainte de etapa Prolog, că se simte pregătită să-i înfrunte pe ceilalţi aproape 370 de motociclişti, din care 20 sunt cei mai tari rideri din lume.

Este la a treia participare, dar prima oară la single
Prezentă pentru a treia oară la Red Bull Romanics de la Sibiu, Sorina Sandu a decis în acest an să ia startul la clasa Hobby Single, cu speranţa că va termina cu bine cursa. “Am concurat deja de două ori la echipe, acum e prima dată când sunt la Hobby Single. Am emoţii, dar sper că totul o să fie bine. E greu, în comparaţie cu băieţii, pentru că ei au mai multă forţă, dar prin tehnică, recuperez. (…) Sper ca totul să decurgă cum trebuie. Aştept să termin cu bine, este foarte greu să câştigi printre atâţia băieţi, dar important este să vii, să te simţi bine, să te bucuri, să faci ceea ce îţi place”, a declarat, într-o conferinţă de presă, hunedoreanca Sorina Sandu, singura româncă de la Red Bull Romaniacs.

Face enduro de opt ani, după gimnastică şi schi
Tânăra din Petroşani  face enduro de opt ani, după ce a fost iniţiată în acest sport dur, chiar de tatăl ei, Sorin Sandu, actualul director al Exploatării Miniere Lupeni. Sorina Sandu spune că a ales hard enduro, după ce s-a lăsat de gimnastică şi schi. Pentru competiţia de la Sibiu, românca s-a antrenat un an de zile, săptămânal, atât acasă, la Petroşani, cât şi la clubul din Bucureşti. “E sportul care îmi dă cele mai multe satisfacţii. Am făcut şi gimnastică şi schi, dar enduro a rămas preferatul meu”, a declarat Sorina Sandu.
În competiţia de la Sibiu s-au înscris trei fete, din care românca Sorina Sandu este cea mai mică, având doar 22 de ani. Alături de ea, mai concurează la clasa Hobby Single, austriaca Veronika Dallhammer şi germanca Ulla Gorber. Un punct interesant al show-ului va fi evoluţia celor trei fete care se luptă pentru titlul neoficial de „Regină a Carpaţilor”.319182_131621256943244_1388453669_n

La start, 370 de concurenţi, din 40 de ţări
La Sibiu au luat startul, ieri, 370 de rideri, din 40 de ţări, de pe toate continentele. Dotată cu 15 obstacole, din care nouă în premieră, etapa Prolog, din Sibiu, a Red Bull Romaniacs, a devenit cunoscută peste tot în lume după ce obstacolele create de Andy Fazekas au fost adoptate în competiţii de enduroindoor sau de endurocross, multe dintre ele regăsindu-se în prezent în Campionatul american de Endurocross. Pentru ediţia aniversară s-a recreat zona de wall-ride, unde concurenţii merg practic pe o înşiruire de obstacole de forma unor evantaie şi testează legile fizicii. Cu alte cuvinte, dacă nu accelerezi cât trebuie, rişti să cazi de pe aceste evantaie, iar distanţa până la sol este chiar şi de 15 metri. Pentru construcţia Prologului din acest an s-au folosit 60 metri cubi de lemn, 70 de tone de buşteni, 30 de tone de piatră, 6 containere şi 10 rădăcini groase, cu diametrul de aproape un metru. De remarcat este faptul că etapa Prolog, care s-a desfăşurat pe Bulevardul Corneliu Coposu din municipiu, este cea mai spectaculoasă şi mai mediatizată etapă a raliului de hard enduro, fiind prezentată şi cunoscută în peste 100 de ţări tocmai pentru unicitatea sa, fiind singurul eveniment de hard enduro din lume care se desfăşoară în centrul unui oraş.

Cei mai tari rideri din lume prezenţi la Sibiu02 sorina sandu (2)
Până au ajuns la etapa Prolog, toţi concurenţii, inclusiv cei 17 rideri români, au trebuit să treacă de sesiunile de calificări, Prologul contând pentru desemnarea ordinii de start în prima zi de raliu din munţi, care se desfăşoară astăzi, miercuri, 3 iulie. De precizat că în finală au ajuns doar primii 49 de rideri de la fiecare categorie, celorlalţi luându-li-se în considerare timpul din calificări. Oricum, concursul se anunţă incendiar, în finală fiind aşteptaţi să ajungă riderii cei mai tari din lume, cum sunt Graham Jarvis (Marea Britanie) Chris Birch (Noua Zeelandă) Jonny Walker (Marea Britanie), Wade Young (17 ani, Africa de Sud) sau Ivan Cervantes (Spania, multiplu campion mondial de enduro clasic).

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.