O şansă extrem de mare pentru judeţul Hunedoara este repornirea exploatării aurului la Certej: Sătenii din Certeju de Sus mai speră la redeschiderea mineritului

16 octombrie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Sorina Popa

Din cauză că nu a repornit exploatarea aurului în Certeju de Sus, comuna se depopulează, susţine primarul Petru Cîmpian. Sunt oameni care au lucrat în minerit, dar care acum, la 55 de ani, nu-şi mai găsesc locul. Nu îi mai angajează nimeni, pentru că au o vârstă, dar şi pentru că nu ştiu să facă altceva decât minerit.

Îşi caută cu disperare un loc de muncă
În aceste condiţii, sătenii din Certeju de Sus au luat calea străinătăţii ori s-au angajat prin alte judeţe. Aici, nu mai au ce să facă. Deocamdată. Când Exploatarea minieră de la Certeju de Sus s-a închis, a fost ca un şoc pentru localnici. Ei şi-au văzut toate visele spulberate. De atunci, totul merge din rău în mai rău. Iar redeschiderea mineritului întârzie, din păcate. A fost cândva o zonă prosperă. Aici, la Certeju de Sus, fiecare familie avea pe cineva care lucra la mină. Cu toate că stau pe munţi de aur, timpurile bune s-au sfârşit de mult. De 20 de ani nu se mai exploatează aurul la Certej. Tot mai multe din casele bătrâneşti au rămas părăsite. Tinerii au fugit la oraş, iar bătrânii s-au dus unul câte unul. Sunt sute de oameni din Certej şi localităţile învecinate care îşi caută cu disperare un loc de muncă. Oamenii nu ştiu ce să mai facă, iar în zonă să găseşti un loc de muncă cât de cât plătit este un mare noroc.

Sute de cereri depuse în acest an
La sediul primăriei vin zilnic oameni care depun cereri de angajare. Aici, unde majoritatea localnicilor au trăit din minerit şi unde nu există alternative economice viabile pentru această activitate, redeschiderea minelor de aur ar fi mană cerească pentru cei care acum sunt şomeri. De la primărie, solicitările sunt trimise la Deva Gold. Numai în acest an s-au înregistrat sute de cereri de angajare la Primăria Certeju de Sus. Cei de la primărie le-au făcut dosarele, ajutându-i pe oameni să aibă toate documentele în regulă, iar apoi acestea au fost depuse la societatea Deva Gold.

Tot mai puţini
Declinul activităţii miniere la Certej a început în anul 1995. În 1997 au fost disponibilizate de la Exploatarea minieră peste 1.000 de persoane. Au mai rămas 870 atunci. Iar în 2006 a venit lovitura finală, când s-au disponibilizat aproape 500 de mineri de la Certej. Locuitorii din comuna Certeju de Sus sunt tot mai puţini. Acum, ei numără 3.123 de suflete, cu 300 mai puţini decât anii trecuţi. Şi sătenii pleacă în continuare.

O linie electrică nouă
Pentru a reîncepe activitatea de exploatare auriferă, investitorii trebuie să construiască totul de la zero. Trebuie refăcută infrastructura rutieră, distribuţia apei, uzina de preparare, iazurile de decantare. De asemenea, investitorii sunt dispuşi să construiască o linie electrică nouă, de o capacitate record pentru judeţul Hunedoara: 70 MW/an. Construcţia noii linii va costa aproximativ 30 de milioane de dolari.

Jumătate de miliard de dolari
Se estimează că lucrările de construcţie a exploatării miniere se vor întinde pe durata a cel mult trei ani, iar reprezentanţii Deva Gold SA spun că îşi doresc să lucreze cu firme de construcţii din judeţul Hunedoara. Valoarea totală a sumelor alocate pentru construcţii depăşeşte 550 de milioane de dolari. La început, aici vor fi create aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă, iar când exploatarea va începe să funcţioneze, vor fi câteva sute. Însă, numărul total de joburi va fi mai mare, având în vedere dezvoltarea pe orizontală a activităţii de la Certeju de Sus.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Neutru spune:

    Aparent este bine. Dar … ne intereseaza sa stim daca nu cumva avem din nou de-a face cu vreun lac de cianuri. Faptul ca este vorba, printre altele, si de o uzina de preparare pare sa ne dea incredere ca nu e vorba de vreun lac cu cianuri, asa cum se preconiza la Rosia Montana.
    Sa fie intr-un ceas bun !

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Comunicat de presă al deputatului PSD Laurenţiu Nistor . “PSD şi-a asumat proiecte curajoase pentru oamenii obişnuiţi”

Guvernarea PSD a implementat măsuri care se simt concret în economia reală. Astfel, în timpul actualei guvernări s-au înfiinţat aproape...

Consiliul Judeţean revigorează parteneriatul cu drumarii

Calitatea lucrărilor. Termene de execuţie respectate! Legalitate 100 la sută. Sunt cele trei principii care guvernează relaţia dintre Consiliul Judeţean...

Sindicatul Siderurgistul acuză întârzierea negocierilor la contractul colectiv de muncă

Conducerea sindicatului „Siderurgistul“ de la producătorul de oţel ArcelorMittal Hunedoara a acuzat, ieri, administraţia companiei de întârzierea cu trei luni...

Închide