Actualitate

O româncă fura ceasuri de lux în Marea Britanie, printr-o metodă inedită. Când a fost arestată a izbucnit în lacrimi

O femeie din România care făcea parte din așa-numita bandă „Rolex Rippers” a fost închisă pentru că a furat un ceas în valoare de peste 15.000 de lire sterline de la un pen­sionar pe care a început să-l îm­brățișeze și să-l sărute pe stradă.

Peste 30 de furturi
Ștefania Tinica (foto), în vârstă de 40 de ani, a încercat, de asemenea, să jefuiască un alt bărbat pentru Rolex Submariner de 10.000 de lire sterline, împreună cu un complice, folosind aceeași metodă, dar acesta a reușit să se elibereze și apoi au fu­git. Tinica a fost acuzată doar de două infracțiuni, dar au avut loc o serie de incidente similare în în­trea­ga țară. O bandă de crimă orga­ni­zată despre care se crede că este formată în principal din femei din Europa de Est ar fi comis anul trecut peste 30 de furturi aproape identice în sudul Angliei. Furturile au avut loc în Dorset, Hampshire, West Sussex, Surrey și Gloucestershire, precum și în Cheshire.
Poliția din Hampshire a raportat în decembrie că investighează peste 30 de incidente în care victimele au fost ținta unor ceasuri de mare va­loare numai în județul lor. În cele mai multe cazuri, victimele erau bărbați mai în vârstă, care au fost vizați pen­tru ceasurile lor scumpe.
Românca este primul membru al bandei care a fost condamnată la în­chisoare cu executare. Ea și o com­plice de sex feminin au dat lovitura în cartiere exclusiviste de la ambele capete ale țării, la cinci luni distanță.

Cum s-au petrecut faptele
La 30 mai, ea și-a văzut victima în vârstă de 75 de ani mergând pe stra­da Bingham Avenue, în apro­piere de clubul de golf exclusivist Parkstone din Poole, Dorset. Tinica l-a oprit și, brusc, și-a pus brațele în jurul lui și a încercat să îl apuce de braț pentru a-l determina să o atingă. Pensionarul s-a eliberat și a văzut-o intrând într-o mașină înainte de a-și da seama că ceasul său Rolex Submariner de 15.930 de lire sterline lipsea.
Poliția a identificat-o pe Tinica din imaginile de pe camerele de supra­ve­ghere obținute de la o proprietate din apropiere, dar ceasul nu a fost re­cuperat niciodată. În cele din urmă a fost arestată în noiembrie anul tre­cut, în timp ce încerca să se îmbarce într-un avion pe aeroportul Luton.
Jaful eșuat a avut loc pe 3 ianuarie anul trecut, la aproape 250 de mile distanță, lângă Alderley Edge Golf Club din Cheshire. Tinica s-a apro­piat de Simon Kelly și a încercat să-i ia ceasul Rolex Submariner de 10.000 de lire sterline.