O husă care protejează radiatorul maşinii pe timp de iarnă va fi prezentată de studenţi hunedoreni la Salonul de Inventică pentru Tineret

O husă specială, realizată de un grup de studenţi de la Facultatea de Inginerie Hunedoara (FIH), coordonaţi de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă (foto), va permite şoferilor să elimine clasicele cartoane sau folii din plastic ce sunt montate în zilele geroase în faţa radiatorului unei maşini, prototipul acesteia urmând să fie prezentat la ediţia din acest an a Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret.
Manifestarea se va desfăşura în perioada 22-26 noiembrie, la Bucureşti, la complexul expoziţional Romexpo, fiind organizată de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Denumită Smart Clima Cover (SCC-SW), husa realizată de studenţi este capabilă să permită circulaţia aerului spre motor la un debit variabil, în aşa fel încât în zilele geroase debitul să fie redus automat. În schimb, pe caniculă, volumul de aer spre compartimentul motor creşte odată cu temperatura şi asigură o răcire corespunzătoare a acestuia.
„Pe timp de iarnă, pentru a preveni pătrunderea aerului foarte rece la compartimentul motor, mulţi şoferi apelează la improvizaţii cum sunt cartoanele sau pungile din plastic montate în faţa radiatorului. Există situaţii în care aceste improvizaţii sunt uitate în faţa radiatorului maşinii, ceea ce dăunează motorului şi se soldează cu defecte majore, cum ar fi griparea sau supraîncălzirea acestuia. Husa SCC-WS elimină aceste inconveniente“, a declarat ieri, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.
Astfel, sunt evitate incidentele cum ar fi distrugerea radiatorului sau supraîncălzirea motorului, în paralel cu optimizarea consumului de carburant, în funcţie de sezon.
În prezent asistent universitar la Facultatea de Inginerie Hunedoara – Universitatea Politehnica Timişoara, Corneliu Birtok Băneasă a explicat că ideea construirii husei a plecat de la o temă de cercetare pe care studenţii au primit-o la orele de laborator. Aceştia au trebuit să identifice soluţii practice pentru optimizarea funcţionării motoarelor pe timp de iarnă. După o analiză documentată, tinerii au venit cu mai multe propuneri, dintre care s-a desprins cea referitoare la acest dispozitiv realizat dintr-un material special, montat la radiatorul unui autovehicul.
„A fost o provocare pe care am adresat-o studenţilor de la Secţia Autovehicule Rutiere. Am reuşit să construim un dispozitiv dintr-un material special care, montat pe grila radiatorului, are capacitatea de a modula fluxul de aer care trece prin radiator. Mai simplu spus, materialul şi tehnologia implementată permit trecerea unui flux de aer al cărui debit este determinat de doi parametri: temperatura motorului şi temperatura mediului ambiant. Ideea este că acest dispozitiv elimină dezavantajul unor părţi mobile prezente la alte concepte similare aflate în utilizare“, a spus inventatorul.
Pe lângă husa cu proprietăţi adaptive, studenţii din Hunedoara vor mai prezenta o serie de miniroboţi care se ghidează după un fascicul de lumină, o parte din componentele acestora fiind proiectate şi realizate în laboratoarele facultăţii cu ajutorul unei imprimante 3D.
Pasionaţii de tehnică vor mai vedea, în cadrul conceptului Dexter Laboratory Reloaded, o unealtă multifuncţională concepută de studenţi, diverse materiale didactice utilizate pentru cercetare sau demonstraţii practice utile în procesul de învăţământ.
Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret se află la ediţia a XV-a şi este dedicat exclusiv tinerilor. La ediţia din acest an vor fi organizate trei secţiuni: ştiinţe aplicate, tehnologia informaţiei şi tehnologii ale viitorului. (Sorin Blada, AGERPRES)

One thought on “O husă care protejează radiatorul maşinii pe timp de iarnă va fi prezentată de studenţi hunedoreni la Salonul de Inventică pentru Tineret

  • 22 noiembrie 2017 la 12:28
    Permalink

    asa ceva era montat pe autocamioanele marca bucegi,diferenta ca era confectionata din metal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.