Comunitate

O familie de râşi, surprinsă de camerele video în Parcul Naţional Retezat

O familie de râşi, formată dintr-o femelă adultă şi doi pui de un an, a fost surprinsă de camerele de monitorizare într-o pă­dure din Parcul Naţional Retezat, astfel de imagini fiind foarte rare deoarece ani­malul este extrem de precaut în relaţia cu omul, a arătat instituţia ieri, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cea mnai mare felină din Europa
În imaginile video se poate observa cum femela traversează prima o porţiune dintr-un luminiş, iar după câteva secunde este urmată de cei doi pui, prin zăpadă.
„Întâlnirile în teren cu aceste specii timide sunt relativ rare, dar le monitorizăm după urme, iar cu ajutorul camerelor de moni­to­ri­zare amplasate în parc reuşim să le surprin­dem în habitatul natural. Râsul (Lynx lynx), vânătorul iscusit nocturn, străbate supra­feţe mari, în zone inaccesibile omului, pe care îl evită precaut”, au precizat specialiştii PNR.
Râsul este cea mai mare felină din Europa. Animalul se deplasează fără zgo­mot şi atacă prada pe neaşteptate, având auzul şi mirosul foarte fine şi o vedere foarte bună, inclusiv pe timp de noapte.
Femelele nasc între doi şi patru pui, care rămân în grija mamei până la doi ani, când au ajuns la maturitate.
Datorită habitatelor sale diverse, natu­rale sau puţin modificate de intervenţia umană, PNR adăposteşte un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23 la sută din mami­fe­rele terestre ale Europei. Parcul oferă con­diţii pentru supravieţuirea celor mai impor­tante dintre carnivorele mari europene: râsul, ursul şi lupul.
PNR este administrat de Regia Naţio­nală a Pădurilor – Romsilva, fiind unul din­tre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale din ţară.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura