Nu o barză, ci două au fost găsite la Certej

MESAGERUL HUNEDOREAN v-a prezentat situaţia unei berze, abandonată la Certej, într-un cuib, pe un stâlp de curent. Situaţie semnalată de un cetăţean cu suflet mare, care era îngrijorat de ce se va întâmpla cu puiul de barză pe perioada iernii.

În urma articolului publicat de cotidianul nostru, mai multe instituţii s-au mobilizat, pentru a salva puiul de barză. Dar, surpriză! Cei care au mers să-l salveze au mai descoperit încă o barză aflată în aceeaşi situaţie. Iar depistarea celor două berze s-a efectuat cu oarece peripeţii. Dar să redăm comunicatul trimis redacţiei de Agenţia de Protecţia Mediului Deva:
”Ca urmare a sesizărilor primite, au fost identificate două exemplare de barză albă care nu prezintă indicii că ar fi rănite sau bolnave. Datorită toamnei deosebit de lungi şi călduroase, aceste exemplare au un comportament atipic, în sensul că nu au migrat spre zone mai călduroase. Barza albă sau ciconia ciconia, este o specie strict protejată, iar capturarea sau uciderea acestor păsări este pedepsită de lege. APM Hunedoara, în calitate de punct judeţean de contact pentru stabilirea sistemului de monitorizare a capturilor şi uciderilor accidentale ale speciilor de păsări strict protejate, mulţumeşte cetăţenilor, presei locale, Asociaţiei «Prietenii Berzelor» din Sibiu, Primăriei Certej şi nu în ultimul rând, instituţiilor colaboratoare, Comisariatul Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, pentru implicarea în identificarea locaţiei şi stabilirea stării de sănătate a celor două berze albe. Monitorizarea celor două exemplare va continua şi dacă odată cu scăderea temperaturii exterioare starea celor două păsări se va înrăutăţi, acestea vor fi capturate în condiţiile legii şi plasate în siguranţă la Centrul de Reabilitare din localitatea Cristian, judeţul Sibiu”, se arată în comunicatul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Deva. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.