ActualitateFlashPolitica si administratie

Nu e o afacere să te îmbolnăvești! Concedii medicale neplătite de 18 milioane de lei

Sorina Popa

Statul nu are bani să acopere concediile medicale ale angajaților. Nu este o nou­tate, lucrurile sunt așa de mai mulți ani. Sunt întârzieri majore la decontarea sumelor către firme. Reprezentanții
IMM-u­rile spun că în unele cazuri statul întârzie cu lunile sau cu anii să-și plătească datoriile. Firmele care nu își recuperează rapid banii de la stat întârzie plățile către propriii furnizori sau către angajați.

Promisiuni de la premier
În județ, potrivit celor declarate de Adrian David, di­rec­torul general al Casei Județene de Asi­gurări de Sănătate, sol­dul la 31 iulie 2022 pri­vind concediile medi­cale se ridica la peste 18 mi­l­i­oane de lei. În schimb, res­tan­țele mai mari de 60 de zile pentru plata concediilor medicale sunt de 7,9 milioane de lei.
Datoriile Guvernului către firme pentru de­contarea concediilor medicale plătite angajaților ajunseseră la finalul lunii aprilie la 3,1 miliarde de lei. Potrivit datelor transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în primele patru luni ale anului, Guvernul a rambursat firmelor 2,23 de miliarde de lei. Reprezentanții mediului de afaceri reclamă întârzieri de luni sau în unele cazuri de peste un an la recuperarea banilor.
Ieri, premierul a anunțat că până la finele anului vor fi plătite toate concediile medi­cale restante. Să sperăm că Nicolae Ciucă se ține de cuvânt, deoarece firmele sunt nevoite să suporte ele plata concediilor medicale ale anga­jaților, iar statul se face că plouă.
„Doresc să subliniez un aspect pe care l-am agreat în coaliţie – au fost alocate su­mele necesare, astfel încât să poată să fie asigurată plata concediilor medicale şi avem garanţia că până la finele anului, la ur­mătoarea rectificare, toate aceste sume să poată să fie asigurate fără să mai avem în­târzieri în acest sens”, a afirmat Ciucă.