Comunitate

Noul TVA pune pe butuci şi magazinele second-hand

Adriana-Raluca Mîţ

Încă din 2008, când au început să apară primele efecte ale crizei economice şi în România, firmele s-au confruntat cu mari probleme. La nivelul judeţului Hunedoara, doar în anul 2010, au intrat în insolvenţă peste 800 de societăţi.

Miros de faliment

Ca şi cum criza economică nu ar fi fost de ajuns, Guvernul a mai dat recent o lovitură firmelor din România, şi anume, mărirea TVA-ului de la 19 la sută, la 24 la sută. Hotărârea intră în vigoare de astăzi, 1 iulie, iar consecinţele acestei măsuri ne vor afecta pe toţi. Comercianţii sunt îngroziţi de mărirea taxei pe valoarea adăugată, dar nu au de ales, trebuie să se conformeze. Prin urmare, noaptea trecută, aceştia au muncit de zor să opereze modificarea de cinci la sută la casele de marcat şi să schimbe etichetele cu preţurile articolelor de pe rafturi.

Chiar şi magazinele second-hand din Deva, căutate pentru preţurile foarte mici, au început să simtă mirosul falimentului. Plata lunară a chiriei, creşterea automată a preţurilor o dată cu mărirea taxei pe valoarea adăugată îi fac pe proprietarii magazinelor second-hand să creadă că nu vor mai rezista mult pe piaţa economică. „Am reuşit să schimbăm casa de marcat, dar cred că, prin majorarea TVA, o să ajungem foarte repede în faliment. Avem haine foarte ieftine, între un leu şi şase lei, iar profitul nu este prea mare. De astăzi, totul se scumpeşte, lumea nu o să mai achiziţioneze haine de la noi, pentru că de-abia vor avea bani să-şi cumpere de mâncare. Avem de plătit chirie, cheltuieli, nu o să putem face faţă”, ne-a declarat Elisabeta Gherghel, deţinătoarea unui magazin second-hand din centrul Devei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura