Noul sediu al RAR Hunedoara, blocat din motive politice?

Sorina Popa

Anul trecut, aleşii locali din municipiul Hunedoara au votat concesionarea unei suprafeţe de teren în Parcul Industrial. O suprafaţă de aproape 13.000 de metri pătraţi, pentru construirea de ”birouri, sediu reprezentanţă societate şi hală cu destinaţia prestări servicii”. Contractul de concesiune va fi încheiat pe o durată de 49 de ani. Despre ce era vorba?

Locaţie foarte bună
Registrul Auto Român (RAR) a trimis Primăriei municipiului Hunedoara o scrisoare de intenţie pentru concesionarea terenului respectiv. Aici trebuia să fie construită reprezentanţa filialei din judeţul Hunedoara a RAR, investiţia ridicându-se la 2,5 milioane de euro. Actualul sediu al RAR Hunedoara este în chirie, de aceea s-a luat decizia, de către conducerea de la Bucureşti, a ridicării unui sediu propriu în Parcul Industrial din Hunedoara. Locul este potrivit şi pentru că este mai aproape de Valea Jiului, susţineau specialiştii.
Am vrut să vedem ce se mai aude de investiţia cu pricina, având în vedere că s-a schimbat, de atunci, conducerea RAR, iar lucrurile, ştim, se schimbă când vine un nou şef.

Aşteaptă răspunsul şi astăzi
Deşi totul a fost pus la punct cu lux de amănunte, când trebuia ca reprezentanţii RAR să vină la licitaţia pentru terenul respectiv, nu au făcut-o. Asta se întâmpla în februarie anul acesta. Apoi, pandemia a dat peste cap lucrurile. Sau poate că nu numai pandemia.
De menţionat că în vara anului trecut, Consiliul de Administraţie al RAR a hotărât introducerea investiţiei din Parcul Industrial din Hunedoara în Planul Anual al Investiţiilor şi demararea concesiunii terenului. În 3 decembrie 2019, RAR a înaintat Scrisoarea nr.85730 către Primăria Hunedoara, prin care îşi exprimă intenţia de a concesiona terenul din parcul industrial în vederea construirii unui sediu nou în judeţul nostru. Şi, deşi RAR a cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţia terenului, aşa cum prevede legea, reprezentanţii RAR nu s-au prezentat la licitaţie.
„Fără un motiv cunoscut de noi, nu v-aţi prezentat la licitaţia publică organizată în data de 20 februarie 2020, în vederea concesionării terenului solicitat de dvs, care să conducă la finalizarea investiţiei propuse”, au transmis cei de la Primăria Hunedoara către condcuerea RAR în 24 februarie 2020. Însă, RAR nu a dat un răspuns acestei solicitări nici până astăzi.

Au cheltuit bani publici şi unii şi alţii
„Am îndeplinit toate cerinţele solicitate de RAR. Terenul este amplasat în cel mai bun punct, are toate utilităţile necesare. Am făcut două şedinţe de consiliu local, pentru concesionarea terenului. Mai mult, am venit cu facilităţi fiscale. RAR a confirmat că vrea să realizeze investiţia aceasta, au aprobat banii pentru locaţia din parcul industrial. Noi am cheltuit bani publici pentru ridicări topo, cei de la RAR la fel au cheltuit bani publici. Este adevărat, am aflat pe surse, că cineva vrea să blocheze investiţia din municipiul Hunedoara şi ea să se facă în Deva. De aceea, a fost schimbat directorul RAR de la Bucureşti. Noul director general a aflat că Hunedoara este condusă de un primar PSD, probabil, a decis să blocheze investiţia de la noi. Dar noi am făcut tot efortul să punem în operă ceea ce vor cei de la RAR. Nu am dat terenul altor investitori. Probabil că este un ordin dat de sus să nu se mai facă investiţia în municipiul Hunedoara”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul municipiului Hunedoara.

Pandemia, bat-o vina!
Am solicitat conducerii RAR să ne spună dacă noul sediu al filialei din judeţ va fi ridicat în Parcul industrial din Hunedoara sau dacă s-a renunţat la această investiţie?
Iată răspunsul primit de la RAR: „Registrul Auto Român este preocupat în mod constant de îmbunătăţirea condiţiilor în care îşi întâmpină clienţii şi în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, iar unul dintre obiectivele noastre este modernizarea tuturor reprezentanţelor din întreaga ţară. Acesta este motivul pentru care reprezentanţa RAR Hunedoara a intrat în atenţia conducerii instituţiei, iar construirea unui nou sediu este în continuare de interes pentru noi. RAR nu intenţionează să renunţe la proiectul prin care se urmăreşte acest obiectiv de investiţie. Contextul generat de pandemia de Covid-19 a dus la afectarea şi, implicit, regândirea bugetelor în majoritatea instituţiilor, dar mai ales în cazul celor care se autofinanţează, cum este Regia Autonomă Registrul Auto Român. În această perioadă limitată de timp, în care se încearcă revenirea la contextul socio-economic de dinaintea pandemiei, ne aflăm în situaţia de a amâna o parte dintre proiectele de investiţii, cu certitudinea că acestea vor fi reluate imediat ce factorii economici se vor stabiliza. Precizăm că interesul nostru este să continuăm parcurgerea etapelor legale necesare finalizării proiectului la care faceţi referire, în momentul în care situaţia o va permite”, se arată în răspunsul semnat de ing. Radian Tufă, directorul general al RAR.
Ca atare, vom vedea, în scurt timp, dacă şefii RAR vor bloca investiţia de 2,5 milioane de euro de la Hunedoara sau nu. Vom vedea dacă, după ce au fost stabilite toate detaliile, proiectul va pica, pentru simplul motiv că primarul nu e de coloratura politică de care trebuie acum. Sau, vom asista la o decizie corectă şi totul va fi realizat conform planului iniţial.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.