Nou termen de judecatã în dosarul „Alcoolul la volan” al lui Mircia Muntean

05-mircia-muntean Natalia Bumbac

Procesul în care fostul primar al Devei, Mircia Muntean (foto), este judecat pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice are astăzi un nou termen la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Magistraţii se vor întruni pentru a 10-a oară pentru a administra probele din dosar, acesta fiind judecat în fond. Dosarul a fost trimis spre judecare la ÎCCJ, deoarece în prezent, Mircia Muntean este deputat în Parlamentul României.

Evenimentul rutier care a dus la cercetarea penală a fostului edil s-a petrecut în 30 octombrie 2014, în săptămâna de dinaintea alegerilor prezidenţiale din acel an. În comunicatul transmis de procurori se arată că din probele administrate în dosar a reieşit că Mircia Muntean, aflat în stare de ebrietate, a lovit vehiculele care staţionau la culoarea roşie a semaforului, venind din spatele acestora şi nereuşind să oprească la timp autoturismul la volanul căruia se afla, ulterior părăsind zona accidentului. Mircia Muntean a fost descoperit, după aproximativ 20 minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere şi a fost dus la locul accidentului de către un poliţist. În buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie, emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hunedoara, se atestă faptul că Mircia Muntean avea o alcoolemie de 1,30 grame la mie la prima probă de sânge recoltată, respectiv 1,10 grame la mie la cea de-a doua probă. Ulterior, s-a dispus recalcularea valorii alcoolemiei lui Mircia Muntean la momentul depistării în trafic, imediat după producerea accidentului, respectiv orele 18:30, în data de 30 octombrie 2014, fiind întocmită o altă expertiză. Astfel, prin raportul de expertiză medico-legal al IML Timişoara, din data de 18 martie 2015, prin interpretarea retroactivă a alcoolemiei s-a concluzionat că: „la data de 30 octombrie 2014, la ora 18:30, inculpatul Muntean Mircia era în eliminare şi ar fi putut avea o alcoolemie teoretică de aproximativ 1,80 grame la mie”.
Fostul primar al Devei, Mircia Muntean, a mai fost judecat în trecut într-un alt dosar penal pentru acuzaţia de abuz în serviciu privind tranzacţii nelegale de terenuri. După nouă ani de procese, în septembrie 2013, ÎCCJ l-a condamnat pe Muntean la patru ani de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare pe o perioadă de şase ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare