Nou-născuții, pe mâine bune, la spitalul din Brad. Medic neonatolog nou
Magdalena Șerban
Spitalul Municipal Brad continuă să uimească prin atragerea pe bandă rulantă de medici noi care să deservească diferite specializări multiple și diverse, astfel încât adresabilitatea unității să fie cât mai mare. Acum, a venit rândul Neonatologiei.
„Începând cu această lună, doamna doctor Georgeta Grozav (foto) s-a alăturat echipei medicale a Spitalului Municipal Brad. Doamna doctor s-a format ca medic neonatolog în centrul universitar Timișoara, mai exact în cadrul secției de Neonatologie și Prematuri a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara. Îi dorim bun venit la Brad și mult succes în desfășurarea activității medicale. Așa cum am spus de nenumărate ori, o instituție sanitară fără specialități multiple și fără profesioniști nu are nici un viitor. Pe lângă investițiile în infrastructură, mai cu seamă în aparatură medicală de ultimă generație, doctorii sunt cei care asigură vitalitatea unui spital. Mă bucur că echipa se mărește considerabil, dorința noastră fiind de a oferi pacienților soluții medicale complete, pentru cât mai multe afecțiuni. Din păcate, bolile sunt complexe și pe măsură ce trece timpul apar noi afecțiuni. Vom continua procesul de dezvoltare și modernizare început”, a afirmat drd. ec.jr. Ștefan-Ioan Tiriteu (foto), managerul Spitalului Municipal Brad.
De precizat
Neonatologia este o specialitate tânără, apărută ca supraspecializare a pediatriei în a doua jumătate a secolului XX, din necesitatea de a avea specialiști pentru îngrijirea individualizată a nou-născutului, pentru creșterea supraviețuirii la vârste de gestație mici, scăderea morbidității și mortalității infantile. Ea a apărut în SUA, în jurul anului 1960, odată cu prima unitate de terapie intensivă neonatală. Preocupările pentru îngrijirea nou-născuților bolnavi și prematurilor este însă mult mai veche. Până la sfârșitul secolului XIX, îngrijirea lor era asigurată de moașe și obstetricieni, deopotrivă cu mamele lor. Abia la începutul secolului XX apar primele ghiduri despre îngrijirea nou-născuților, aceștia capătă statutul de pacienți, se face îngrijire în incubatoare, se discută despre igienă și măsuri pentru prevenirea transmiterii infecțiilor perinatale, despre nutriția artificială cu lapte de vacă fiert, cu biberonul sau prin gavaj, atunci când alăptarea nu e posibilă. Treptat, după al doilea Război Mondial, nou-născuții bolnavi trec în grija pediatrilor, iar cei desemnați să o facă, migrează din secțiile de pediatrie tot mai aproape de sala de nașteri, pentru a nu mai amâna intervenția terapeutică salvatoare de viață. Este emis și apoi utilizat la nivel internațional scorul APGAR care evaluează starea la naștere a nou-născutului (cinci parametri) în primele 5-10 minute și care, fără pretenția de a fi predictiv pentru prognosticul pe termen lung, a unificat acțiunile din sala de nașteri, pentru a obține îmbunătățirea stării copilului. ,,Dincolo de profesia de medic pe care o exercit cu pasiune și dedicare, se află și empatia și dragostea pentru pacienți. Neonatologia înseamnă pentru mine bucuria și însemnătatea începutului vieții, dar nu este întotdeauna așa de ușor precum pare. Totuși, optimismul și grija pentru pacient sunt dintre calitățile care mă definesc. Consider ca implicarea si entuziasmul încunună meseria de medic”, a arătat medicul neonatolog Georgeta Grozav.