Comunitate

Nou-născuții, pe mâine bune, la spitalul din Brad. Medic neonatolog nou

Magdalena Șerban

Spitalul Municipal Brad continuă să uimească prin atragerea pe bandă ru­lantă de medici noi care să deser­vească diferite specializări multiple și diverse, astfel încât adresabilitatea unității să fie cât mai mare. Acum, a venit rândul Neonatologiei.

„Începând cu această lună, doamna doctor Georgeta Grozav (foto) s-a ală­turat echipei medicale a Spitalului Mu­ni­cipal Brad. Doamna doctor s-a format ca medic neonatolog în centrul uni­versitar Timișoara, mai exact în cadrul secției de Neonatologie și Prematuri a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara. Îi dorim bun venit la Brad și mult succes în desfășurarea activității me­dicale. Așa cum am spus de nenu­mă­rate ori, o instituție sanitară fără spe­cialități multiple și fără profesioniști nu are nici un viitor. Pe lângă investițiile în infrastructură, mai cu seamă în apa­ra­tură medicală de ultimă generație, doc­torii sunt cei care asigură vitalitatea unui spital. Mă bucur că echipa se mărește considerabil, dorința noastră fiind de a oferi pacienților soluții medicale com­plete, pentru cât mai multe afecțiuni. Din păcate, bolile sunt complexe și pe măsură ce trece timpul apar noi afec­țiuni. Vom continua procesul de dez­voltare și modernizare început”, a afir­mat drd. ec.jr. Ștefan-Ioan Tiriteu (foto), ma­na­gerul Spitalului Municipal Brad.

De precizat
Neonatologia este o specialitate tâ­nără, apărută ca supraspecializare a pediatriei în a doua jumătate a secolului XX, din necesitatea de a avea specialiști pentru îngrijirea individualizată a nou-născutului, pentru creșterea supra­vie­țuirii la vârste de gestație mici, scăderea morbidității și mortalității infantile. Ea a apărut în SUA, în jurul anului 1960, odată cu prima unitate de terapie intensivă neonatală. Preocupările pentru îngri­ji­rea nou-născuților bolnavi și pre­ma­turilor este însă mult mai veche. Până la sfârșitul secolului XIX, îngrijirea lor era asigurată de moașe și obstetricieni, deopotrivă cu mamele lor. Abia la în­ce­putul secolului XX apar primele ghiduri despre îngrijirea nou-născuților, a­ceștia capătă statutul de pacienți, se face îngrijire în incubatoare, se discută despre igienă și măsuri pentru pre­ve­nirea transmiterii infecțiilor pe­rinatale, despre nu­triția arti­ficială cu lapte de vacă fiert, cu biberonul sau prin gavaj, atunci când alăp­tarea nu e po­sibilă. Treptat, după al doilea Răz­boi Mondial, nou-năs­cuții bolnavi trec în grija pe­diatrilor, iar cei de­semnați să o facă, migrează din secțiile de pe­diatrie tot mai aproape de sala de naș­teri, pentru a nu mai amâna inter­venția terapeutică salvatoare de viață. Este emis și apoi utilizat la nivel inter­național scorul APGAR care eva­lu­ează starea la naștere a nou-născutului (cinci pa­ra­metri) în primele 5-10 minute și care, fără pretenția de a fi predictiv pentru prognosticul pe termen lung, a unificat acțiunile din sala de nașteri, pentru a obține îmbunătățirea stării copilului. ,,Dincolo de profesia de medic pe care o exercit cu pasiune și dedicare, se află și empatia și dragostea pentru pacienți. Neonatologia înseamnă pen­tru mine bucuria și însemnătatea în­ceputului vieții, dar nu este întotdeauna așa de ușor precum pare. Totuși, opti­mismul și grija pentru pacient sunt dintre calitățile care mă definesc. Con­sider ca im­pli­carea si entuziasmul în­cunună meseria de medic”, a arătat medicul neonatolog Georgeta Grozav.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura