ActualitateComunitate

Normele pentru recalcularea pensiilor, aprobate în guvern. Ciolacu: „Nici o pensie nu scade”. Cum vor fi calculate pensiile

Premierul Marcel Ciolacu (foto) a declarat că Executivul va aproba normele de aplicare ale Legii pen­­siilor, pe baza că­rora vor fi re­cal­cu­late pensiile din sis­temul pu­blic, scriu cei de la digi24. Șeful PSD a dat asigurări că nici o pensie nu va scă­dea ca efect al noii legi.

Până pe 4 martie
„Un alt subiect extrem de important de astăzi este despre pensii. Aprobăm nor­mele de aplicare ale Legii pensiilor, pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestor norme este că nici o pensie nu scade ca efect al noii legi. Dimpotrivă, creștem pen­siile românilor în mod echitabil, pe merit! Am majorat cu 13,8 la sută pensiile în ianua­rie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a declarat Marcel Ciolacu. Ministrul Muncii, Simina Bucura Oprescu, a declarat, la începutul lunii, că autorităţile sunt pregătite pentru recalcularea tuturor pensiilor, aşa cum prevede noua lege, procesul de reevaluare a dosarelor fiind aproape finalizat. Până pe 4 martie, trebuie să fie gata şi normele de aplicare a legii, dar ministrul afirmă că vor fi gata la timp.

Alt fel de calcul
Conform documentului, calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. Punctul de referință a fost stabilit la 81 de lei, odată cu intrarea în vigoare a legii, la 1 septembrie 2024.O noutate adusă de lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura