ActualitateFlash

Noi propuneri de reorganizare a reţelei şcolare

Nicoleta Popa

După ce în urma primei etape de comasare a unităţilor şcolare din judeţul Hunedoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) a reuşit să reducă 136 de posturi, acum, reprezentanţii instituţiei amintite se gândesc la noi reorganizări. Asta, pentru că, până la 1 septembrie, în judeţ vor trebui reduse 280 de posturi din învăţământul preuniversitar.

Şcolile generale, structură la licee

Astfel, reprezentanţii ISJ Hunedoara au propus ca mai multe şcoli generale din judeţ să meargă ca structură la licee. Acest lucru nu înseamnă că elevii şi dascălii vor fi nevoiţi să se mute în alte locaţii, ci şcoala respectivă îşi pierde statutul de personalitate juridică. În urma acestei reorganizări, reprezentanţii ISJ Hunedoara speră să reducă încă 144 de posturi.

„Din moment ce avem bugetarea per elev, cu cât avem mai mulţi elevi, cu atât salariile şi primele sunt asigurate. Mai mult, elevul poate avea un parcurs educaţional de la grădiniţă, respectiv clasa I, la liceu. Cu cât creăm miniconsorţii şcolare, şcolile au un acces mai mare la proiecte didactice şi în acest fel, finanţarea acestora ar fi făcută mai rapid. Această reorganizare ne asigură o mai bună comunicare cu managerii unităţilor şcolare. Singurele dezavantaje sunt că unul dintre directori îşi va pierde funcţia şi va trece la catedră. Vreau să precizez că elevii nu vor avea de suferit, doar că atunci când vor avea nevoie de documente şcolare, vor trebui să se ducă la unitatea şcolară cu personalitate juridică”, a declarat inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru.

Cinci rămân de sine stătătoare

Afectate vor fi doar şcolile generale din mediul urban, cele din mediul rural vor rămâne neschimbate, deoarece elevii nu pot face naveta la liceele din oraşe. Din şcolile generale din mediul urban din judeţul Hunedoara, doar cinci vor rămâne cu personalitate juridică. Este vorba de Şcoala Generală cu clasele I-VIII „I.G. Duca” din Petroşani, Şcoala Generală I-VIII „Sf. Varvara” din Aninoasa, Şcoala nr. 1 Uricani, Şcoala Generală „I.D. Sârbu” Petrila şi Şcoala Generală Nr. 4 din Vulcan.

Elevii de la „Andrei Şaguna“, nemulţumiţi

Nici nu au fost prezentate bine noile măsuri care se vor lua, că au şi început să apară nemulţumiri. Elevi şi părinţi de la Şcoala Generală „Andrei Şaguna” din Deva s-au prezentat la ISJ, nemulţumiţi de faptul că această unitate şcolară merge ca structură la Liceul Teoretic „Traian”. „Părinţii sunt deranjaţi de această propunere. Eu le-am explicat că nu vor avea de suferit, sper să şi înţeleagă. Această unitate nu îşi va pierde statutul de Şcoală Europeană pe care şi l-a câştigat. Atât părinţii, cât şi elevii sunt influenţaţi de profesori şi de directori. Aceştia din urmă se tem că îşi vor pierde posturile. Nu înseamnă că directorul şcolii care îşi păstrează personalitatea juridică, rămâne şi managerul instituţiei. Dacă-l vom considera mai bun pe celălalt director, acesta va conduce şi miniconsorţiul”, a mai adăugat Alexandru Lăutaru.

One thought on “Noi propuneri de reorganizare a reţelei şcolare

  • Toate astea sunt ineptiile preluate de la Miclea, care a vazut el in Occident consortii scolare. Sunt niste aberatii care nu fac altceva decat sa complice existenta cadrelor, a elevilor, a parintilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura