FlashInterviu

„Noi facem treabã, ei spun poveşti!”

07 marius omotaMircea Lepaădatu

Domnule Marius Omotă, duceţi în spate trei mandate de primar al comunei Ilia, adică de 12 ani conduceţi comunitatea de aici. Candidaţi pentru încă un mandat la alegerile din 5 iunie. De ce mai vreţi un al patrulea mandat?
Cu 12 ani în urmă, când am câştigat primul mandat de primar, Ilia era o comună cenuşie, aproape moartă. Atunci, împreună cu un grup de prieteni şi de oameni apropiaţi, care am considerat că putem schimba în bine lucrurile în localitate, am candidat. Locuitorii comunei ne-au acordat încrederea şi, fireşte, voturile lor. Aşa am câştigat alegerile. Faţă de ce era cu peste un deceniu în urmă, Ilia este astăzi o comună vie, atrăgătoare, care poate rivaliza cu orice oraş mic din judeţ. Ilia poate fi considerată într-un fel „capitala” Văii Mureşului.

Trebuie să recunoaştem că aşa este. Dar, totuşi nu ne-aţi răspuns la întrebare. De ce vreţi un al patrulea mandat?
Răspunsul este foarte simplu. Eu şi echipa mea de consilieri locali mai avem câteva proiecte importante de realizat în comună şi dorim să le implementăm. Mai pe şleau spus, dorim să finalizăm treaba la care ne-am înhămat!
Adevărul este că am candidat de atâtea ori şi datorită cetăţenilor comunei, care ne-au dat curaj şi încredere, acordându-ne de fiecare dată peste 85 la sută din voturile exprimate. Iar acest lucru dovedeşte că proiectele noastre şi investiţiile realizate în comună au fost cele dorite de ei.

Apropo de proiecte. Spuneţi-ne o investiţie importantă, din fiecare din cele trei mandate ale dumneavoastră…
Modernizarea şi extinderea iluminatului public în comună, astfel că pe fiecare stâlp de curent electric să avem o lampă, investiţie realizată în primul mandat. În al doilea mandat, putem vorbi de extinderea alimentării cu apă şi a canalizării, în satele Ilia, Brâznic şi Săcămaş, construirea unei noi staţii de epurare, dar şi de realizarea sălii de sport şi a bazei sportive din Ilia. Iar în cel de al treilea mandat, care se încheie în curând, amintesc ca principală investiţie că am reuşit să finalizăm cam 90 la sută din programul de asfaltare al străzilor comunei, astfel încât la ora actuală, în comuna noastră, din 1.740 de gospodării, doar 50 nu au asfalt la poartă.

Într-adevăr, sunt realizări cu care foarte puţini primari de comună se pot mândri, chiar amintindu-le doar pe aceste trei. Dar, după câte ştim, aveţi un „palmares” mult mai bogat la capitolul realizări pentru comunitatea pe care o păstoriţi de 12 ani. Eu zic să revenim, mai amănunţit, la mandatul 2012-2016. Deci, domnule Marius Omotă, ce s-a realizat în comuna Ilia în ultimii patru ani?
Datorită experienţei acumulate, atât de către mine, cât şi de către consilierii locali din echipa mea, în primii opt ani, acest al treilea mandat a fost unul dintre cele mai prolifice din punct de vedere al realizărilor economico-sociale şi educativ-culturale în comuna noastră.

Concret, domnule primar, care sunt acestea?
Păi sunt atât de multe şi atât de diverse, încât nu ştiu cu care să încep. Dar voi începe cu cele din domeniul educativ, urmând să continui cu cel social şi aşa mai departe. Deci, în acest al treilea mandat de primar, am reuşit să realizăm un afterschool în Ilia, am finalizat lucrările de modernizare ale Liceului Teoretic din Ilia şi am achiziţionat trei microbuze şcolare, care asigură transportul copiilor din satele comunei la şcoala din Ilia, inclusiv a celor din clasele primare şi de la grădiniţă. Tot în acest mandat am realizat un centru de informare turistică. Apoi, am construit capelele din satele Bretea Mureşană, Sârbi, Bacea, Brâznic, fiind în curs de finalizare cea din Săcămaş. Urmează ca pe la jumătatea lunii iunie să începem construirea capelei din satul Valea Lungă. Cât despre capela din Ilia, aceasta a fost renovată, dar vom începe construirea unui grup sanitar acolo, care va deservi şi casa parohială.
Tot la capitolul realizări din acest al treilea mandat mai putem aminti că am finalizat renovarea celor şapte cămine culturale din comună, toate având la ora actuală, pe lângă sala de spectacole, bucătărie, cameră frigorifică, mai având în dotare mobilierul necesar şi veselă, pe care le punem gratuit la dispoziţia cetăţenilor care organizează acolo nunţi, botezuri, alte asemenea evenimente, ei plătind doar curentul electric consumat.

Mai aveţi cu ce să vă lăudaţi că aţi făcut în comună în acest al treilea mandat?
Mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le amintim. De pildă, faptul că am făcut câte un parc în fiecare sat din comună şi l-am dezvoltat pe cel din Ilia. Apoi, am deschis o sală de fitness şi una de culturism…
Fitness şi culturism la sat?! Aveţi amatori de aşa ceva?
Da avem deja 36 de abonaţi, la care se adaugă şi din cei care vin sporadic la sală…

Ştiu că aţi reuşit să aduceţi în comună, o serie de birouri şi secţi ale unor instituţii importante din Deva, care să-i scutească pe locuitorii comunei, dar şi pe cei din comunele limitrofe, să mai bată drumul până în reşedinţa judeţului pentru a-şi rezolva diferitele probleme de natură birocratică. Care sunt acestea?
Haideţi să le luăm pe rând, că nu sunt chiar puţine. În primul rând voi aminti că am reuşit să menţinem în Ilia o secţie de primiri-urgenţe (UPU) a spitalului judeţean, care funcţionează în spaţiul aparţinând Consiliului Local Ilia pe care l-am pus la dispoziţia spitalului. Apoi avem o secţie a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, una SMURD şi o secţie de pompieri aparţinând de ISU Hunedoara. Am reuşit să deschidem în acest mandat un Birou de Evidenţa Populaţiei, care deserveşte cetăţenii din nouă comune din zonă, un birou al APIA, care are aceeaşi zonă de deservire, avem un birou notarial şi Ocol Silvic. În ce priveşte serviciile de comerţ, pe lângă magazinele săteşti, avem acum şi un magazin Profi.
Era să uit. Mai putem trece tot la capitolul realizări din acest mandat amenajarea a opt kilometri de trotuare în comuna Ilia.

Vă voi pune acum o întrebare încuietoare. Cu locurile de muncă în comună cum staţi?
Datorită faptului că am reuşit să punem la punct infrastructura şi am reuşit să menţinem instituţiile amintite şi să aducem unele noi în comună, Ilia s-a dezvoltat şi din punct de vedere economic, deoarece a atras investitori. La această oră funcţionează mai multe firme în comuna noastră, care oferă lunar salarii de 12 miliarde de lei vechi. Aceste firme plătesc la bugetul comunei jumătate din impozitul lor pe salarii.

Ne apropiem de finalul interviului. Spuneaţi la începutul acestuia că aveţi proiecte pe care vreţi să le implementaţi sau să le finalizaţi în acest al patrulea mandat, dacă veţi fi aleşi de cetăţenii comunei. Care sunt acestea?
Vrem să terminăm de asfaltat, tot ce înseamnă drum în comună.
Am semnat un parteneriat cu ADI Apă-Canal, astfel încât în trei ani de zile să avem apă curentă şi canalizare în toate satele comunei.
Vrem să înfiinţăm o şcoală profesională în comună, pe profilul mecanici auto sau comerţ-turism.
Vom porni construirea unui cămin cultural în satul Cuieş.
Vom amenaja incinta blocurilor de locuinţe de pe strada Avram Iancu, din Ilia.
Suntem în stadiu avansat să realizăm, pe fonduri europene, o grădiniţă cu program prelungit şi modernizarea căminelor culturale din satele Bacea, Bretea Mureşană şi Brâznic.
De asemenea, administraţia locală este pregătită să ofere consultanţă şi sprijin întreprinzătorilor privaţi din comună, care doresc să acceseze fonduri europene, pe GAL Sargeţia, pentru dezvoltarea unor afaceri care să aducă servicii în plus locuitorilor noştri şi noi locuri de muncă.

În încheiere, cu ce slogan electoral vă veţi prezenta în faţa cetăţenilor?  
„Noi facem treabă, ei (contracandidaţii – n.r.) spun poveşti!” Asta, pentru că noi avem experienţă, ştim să lucrăm în echipă pentru oamenii care ne dau votul lor.

One thought on “„Noi facem treabã, ei spun poveşti!”

  • Ce frumos le zici domnu primar! Pana acu ai luat un cearceaf de buline albe si doua sufertase de pupaturi de la toate ziarele, pe chestia ca toate drumurile sunt asfaltate glantz in comuna Ilia, iar acu vii si ne zici ca vrei sa termini tot ce e de asfaltat in comuna.Pai e frumos?? Cand ne mintisi> Atunci sau acuma? Sau te-ai obisnuit sa ne minti tot timpul? Mai bine ziceai ceva de controlul de la Curtea de Conturi ca chiar eram curiosi!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura