Comunitate

„Noaptea muzeelor”, o incursiune palpitantă în trecut

Magdalena Şerban

La fel ca şi în restul ţării, sâmbătă, hunedorenii au avut ocazia să ia parte la cea de-a XIII-a ediţie a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, ce a inclus o serie de manifestări desfăşurate la Palatul Magna Curia din Deva şi la două dintre secţiile din teritoriu ale MCDR, respectiv Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Orăştie şi Muzeul de Istorie Locală şi Etnografie Brad. Acţiunile au fost prilejuite de Ziua Internaţională a Muzeelor, ce se sărbătoreşte pe data de 18 mai, începând din 1977.
Organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în colaborare cu Asociaţia ArcheoVest Timişoara, Asociaţia Terra Dacica Aeterna – filiala Deva, Cercetaşii României – filiala Deva, Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu Petroşani şi Asociaţia Cultural Sportivă Pro Valores Bucureşti, acţiunea culturală a adus în atenţia publicului devean expoziţii, dar şi o conferinţă internaţională despre semnificaţiile şi simbolistica tatuajului la triburile indigene şi în preistoria românească, ce l-a avut ca invitat special pe dr. Lars Krutak de la Smithsonian Institute din Washinton D.C., SUA, care şi-a lansat cel mai recent volum tematic.
Au fost prezentate echipamentul şi tehnica de luptă la daci şi la romani, ateliere de gastronomie antică, metaloplastie, pielărie, jocuri romane, tors, ţesut, cusut, prelucrarea osului şi cornului etc. De asemenea, din program au mai făcut parte spectacole de teatru şi recitaluri. La Orăştie, s-a pus accentul pe tradiţii, nelipsind momentele artistice susţinute de interpreţi de muzică populară. Vizitatorii au putut experimenta tehnica ţesutului sub îndrumarea unui creator popular şi au luat contact direct cu tehnicile de ornamentare şi procedee de confecţionare a jucăriilor pentru copii în mediul rural. Pe de altă parte, la Brad, pe lângă vizitarea expoziţiei „Ia zărăndeană – Artă, echilibru, rafinament”, au avut loc „şezători” la care au fost prezenţi poeţi populari din zonă şi câţiva meşteri populari. „Prin obiectele pe care le conservăm, colecţionăm povestiri pe care le transmitem comunităţii. Acestea reprezintă în cea mai mare măsură expresia patrimoniului nostru cultural şi natural”, a afirmat Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura