ActualitatePolitica si administratie

Nistor dă ora exactă în Hunedoara: Când ai fonduri generoase la dispoziție și proiecte inteligente, progresezi!

Laurențiu Nistor (foto) este astăzi liderul care dă ora exactă în Hunedoara, politicianul care a obținut cele mai multe victorii politice din 1990 încoace la vârful județului Hunedoara. De la victorii la Consiliul Județean Hunedoara, la Camera Deputaților UNINOMINAL sau pe listă. De-a lungul anilor, la recomandarea sa au fost numiți miniștri sau prefecți de Hunedoara.
Este politicianul care pleacă în pole position în alegerile din 2024 pentru a rămâne la șefia Hunedoarei dar în primul rând pentru a completa și finaliza multe proiecte început în ultimii ani.
Apuseni Info vă invită să citiți un interviu cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, pe subiecte administrative în general.

Apuseni Info: Domnule președinte, din 2023, Hunedoara se numără printre cele șase județe din țară care beneficiază de fonduri pentru dezvoltare durabilă și trecerea de la industria poluantă la o industrie verde, prietenoasă cu mediul. Concret, ce pot însemna pentru județ 500 de milioane de euro atrași prin „Programul Tranziție Justă – Oportunități de finanțare pentru IMM-uri”?
Laurențiu Nistor: Dezvoltare, asta înseamnă! Atunci când ai fonduri generoase la dispoziție și proiecte inteligente, progresezi. Acești bani atrași de noi au în spate multă muncă din partea unei echipe coordonate de o echipă de profesioniști de la Consiliul Județean Hunedoara. Sunt mulțumit de ceea ce am realizat cu acest program, dar este doar începutul, pentru că aceste fonduri trebuie accesate și utilizate, în primul rând, de mediul privat. Firmele au la dispoziție un buget substanțial, aproape 60% din suma totală, pentru a implementa proiecte care să ducă economia județului spre zona verde. Vorbim aici de domenii noi, de tehnologii ale viitorului, de cercetare, de inovare, de reconversia forței de muncă pe termen lung. Desigur, și autoritățile locale au la dispoziție aproape 40% din aceste fonduri pentru a dezvolta proiecte pentru comunitate și vom fi foarte atenți la aceste aspecte. Județul Hunedoara are acest specific aparte, a avut multă industrie concentrată în Valea Jiului, la Hunedoara, Călan și în Ținutul Pădurenilor, în zona Devei, dar și în zona Bradului. Toate aceste zone trebuie să se dezvolte echilibrat și nimeni să nu fie lăsat în urmă!

Apuseni Info: În ultimii ani investițiile în unitățile medicale din județ au crescut considerabil. Ce investiții s-au făcut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, de la infrastructura sanitară, la echipamente și ce planuri aveți în viitor cu privire la spital dar și la alte unități medicale din județ?
Laurențiu Nistor: Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului. Cu acest gând am pornit atunci când am creionat un plan de dezvoltare pe termen mediu al acestui sector vital. Scopul nostru a fost și rămâne acela de a putea trata cetățenii județului aici, la Deva, nu să-i punem pe drumuri pentru orice problemă medicală mai delicată cu care se confruntă. În primul rând, este nevoie de o infrastructură adecvată, de circuite așa cum scrie la carte, dar și de medici buni, empatici și dedicați. Cea mai mare reușită, prin proiectul de reparații capitale, a fost aducerea secției Pediatrie în corpul principal. Apoi, am extins cardiologia, am înființat în cadrul secției o Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat al pacienților cardiaci critici (USTACC) și, cu sprijinul Ministerului Sănătății, am dotat secția cu un angiograf de ultimă generație. La Deva, nu peste multă vreme, se vor putea realiza proceduri medicale de cardiologie intervențională la pacienții aflați în risc. În această perioadă, cadrele medicale din secție urmează o serie de specializări fără de care nu vor putea face astfel de intervenții salvatoare de vieți.
Am adus un aparat RMN, pentru care am amenajat la vremea respectivă și spațiul aferent. În timp record, șase luni, am construit cu fonduri din bugetul propriu Secția Spitalizare de Zi, care găzduiește provizoriu Urgența. Cu ajutorul fondurilor europene vom avea, în curând, o Unitate de Primiri Urgențe modernă și un Laborator de Radiologie potrivit unui spital județean. În paralel cu noua Urgență construim tot din fonduri proprii un spațiu adecvat pentru birouri, dar și o sală pentru aparținătorii pacienților care ajung la UPU. Cred că așa ne apropiem de normalitate și arătăm grijă și respect pentru toți cei care ajung la spitalul nostru. Tot din banii noștri, extindem blocul operator cu încă o sală dedicată exclusiv urgențelor. Prin PNRR, vom moderniza ambulatoriul de specialitate (policlinica), iar pe viitor avem în plan să realizăm și o secție de Oncologie nouă care să includă și un Centru de Radioterapie. Nici curtea spitalului nu va fi uitată, ea trebuie să arate exemplar, să fie primitoare, adecvată pentru confortul pacienților. De exemplu, avem o clădire care trebuie demolată și locul ei va fi luat de un parc, de care este multă nevoie.

Apuseni Info: Drumurile rămân o problemă în toate județele României. În Hunedoara, mai multe drumuri județene au fost recent reabilitate/modernizate. Care sunt acestea și ce proiecte noi aveți în viitor? Ați luat în considerare și asfaltarea a două drumuri istorice – Drumul Regelui (DJ 707) și Drumul lui Iancu (DJ 762), din nordul județului?
Laurențiu Nistor: Este cunoscut faptul că județul Hunedoara are cea mai mare rețea de drumuri județene, iar relieful ne pune de multe ori în fața unor mari provocări. Cu toate acestea, ne-am mobilizat și am alocat fonduri substanțiale pentru lucrările de modernizare sau reparații a drumurilor județene. Suntem aproape de finalizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii rutiere în lungime de 70 de kilometri pe culoarul trafic Mureș Nord, de la limita cu județul Alba, Geoagiu Băi, până la Ilia. În nordul județului se lucrează la modernizarea DJ Crișcior – Bucureșci – Almașu Mic de Munte și la DJ Săliștioara – Stoieneasa – Lunca. Avem contracte de execuție semnate pentru sudul județului, unde ne dorim modernizarea DJ 672C lim. jud. Gorj – Valea de Pești – DN 66A, construim podul de legătură cu centura Petrila și finalizăm, în câteva zile, lucrările de modernizare a unui sector important de drum în Masivul Parâng. Sunt doar câteva exemple, dar vă asigur că proiectele noastre sunt mult mai multe. Vom demara în scurt timp și lucrările de modernizare la DJ 705A Orăștie – Costești. Am acționat în Ținutul Pădurenilor, la Muncelu Mic, și ne pregătim să demarăm lucrările la drumul spre Poienița Voinii. De asemenea, am finanțat lucrări de reparații pe sectoare importante. Cred că, în toamna anului viitor, vom putea contabiliza aproape 400 de kilometri de drumuri județene modernizate și reabilitate. În ceea ce privește „Drumul Regelui”, este o promisiune pe care o vom onora, iar acest drum va fi modernizat, cu atât mai mult cu cât stațiunea Vața de Jos a renăscut. „Drumul Iancului” este de asemenea în atenția noastră și suntem în faza în care identificăm sursele de finanțare.

Apuseni Info: Ce alte proiecte mari și medii de infrastructură desfășurați în județ sau proiecte în care sunteți parteneri? Introducerea de rețea de apă, canal, introducerea de rețea de distribuție de gaz?
Laurențiu Nistor: Avem în derulare unul dintre cele mai importante proiecte de extindere și modernizare a rețelei de alimentare cu apă și canalizare. Sunt peste 280 de milioane de euro pe care le are la dispoziție operatorul regional de apă, Apa Prod SA Deva, o societate comercială la care suntem acționari, alături de primăriile din centrul și nordul județului. Mă bucur că, în toamna anului 2016, am reușit extinderea Master-Planului și am cuprins în document și comunitățile mai mici, astfel încât toți locuitorii județului, indiferent de zonele în care trăiesc, să aibă acces la utilitățile de bază, să aibă rețeaua de apă la poartă cum s-ar spune. Este un proiect de anvergură, demarat de curând, iar în câțiva ani ne vom putea bucura de rezultatele sale și vom avea tot confortul, indiferent dacă locuim în oraș sau la sat.

Apuseni Info: Hunedoara este un județ cu un potențial turistic extraordinar, având în vedere peisajele spectaculoase din Hunedoara, din tot județul, bogăția de trasee minunate, peșteri, localități cu un potențial turistic uriaș din Apuseni dar și cu un potențial cultural și de patrimoniu deosebit. Ce proiecte are instituția cu privire la susținera turismului hunedorean?
Laurențiu Nistor: Întâi de toate, ne străduim să asigurăm infrastructura de acces spre zonele și obiectivele turistice. Apoi, pentru a ține vizitatorii mai mult de o zi în județ, am gândit o serie de evenimente culturale și educaționale în zonele cu potențial turistic. Începând din anul 2022, am demarat, cum spunem noi, ofensiva culturală de promovare a județului. Un exemplu este evenimentul Opera Nights, desfășurat în aer liber, în locații reprezentative pentru județul nostru. Anul acesta, am programat un spectacol la Brad, în Piața Aurului, care s-a bucurat de mare succes la public. De asemenea, la Orăștie, participarea a fost impresionantă, peste 1000 de spectatori au fost prezenți în piața orașului la seara de operă. Avem Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică și instituțiile de muzeale și de cultură, alături de care punem în valoare tot acest potențial uriaș pe care îl deținem. La Vața de Jos, de exemplu, avem un spațiu expozițional numit „Zestrea Apusenilor”, care are un patrimoniu local de mare valoare. Multe dintre obiectele tradiționale au fost donate de Pera Bulz, personalitate remarcabilă a județului nostru, care este deținătorul titlului de Tezaur Uman Viu pentru contribuția adusă la păstrarea și promovarea folclorului autentic. La Brad, avem Expoziția de Etnografie și Folclor a muzeului din Deva. Angajații de acolo chiar fac evenimente remarcabile pentru comunitate și încearcă să reconstituie și să promoveze obiceiurile și tradițiile zonei. Avem apoi Panteonul Moților de la Țebea, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, avem Casa Memorială „Avram Iancu” de la Baia de Criș. Sunt obiective care pot fi vizitate tot anul, alături de care, cei care ajung în Țara Moților mai pot vedea Muzeul Aurului din Brad, Casa lui Crișan din comuna Ribița, valoroasele biserici de lemn și piatră care împânzesc toată zona, precum și satele de munte care încă mai păstrează arhitectura tradițională. Generațiile care vin din urmă trebuie să aibă acces la toate aceste informații, iar străinii care ne vizitează țara își pot face o idee despre cine am fost și suntem noi, românii.
Desigur, planurile noastre nu se opresc aici, pentru că Hunedoara este „județul celor două capitale”, un brand înregistrat de curând la OSIM și sub care se vor derula campaniile și proiectele noastre viitoare de promovare.

Apuseni Info: Recent, PSD Hunedoara a dat un ministru în Guvernul României, deputatul Natalia Intotero, un politician competent și experimentat. Cu ce va ajuta Guvernul Ciolacu județul Hunedoara?
Laurențiu Nistor: Da, în actualul Guvern avem un ministru și doi secretari de stat a căror activitate este apreciată. Am încredere că, acolo unde au fost numiți, fac cinste județului Hunedoara.
În ceea ce privește așteptările noastre legate de implicarea Guvernului, avem garanții că se va realiza proiectul privind realizarea drumului trans-regio Hunedoara – Sântuhalm – A1, amenajarea intersecției DN7 cu DN76 la ieșirea din Deva înspre Arad, precum și realizarea tronsonului lipsă al autostrăzii A1 între Holdea și Margina. Vă dau doar trei exemple pentru că cel mai corect este să vorbească faptele, adică proiectele de investiții care vor fi realizate. La acest moment am toată încrederea în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, așa cum am încredere și în capacitatea Consiliului Județean Hunedoara de a implementa proiecte care să dezvolte județul nostru. (Interviu preluat de pe Apuseni Info)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura