Nicu Vlad candidează la şefia Federaţiei Internaţionale de Haltere

Unsprezece candidaţi, printre care şi românul Nicu Vlad, candidează pentru func­ţia de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), cu ocazia alegerilor pro­gramate pentru 26 şi 27 martie.
IWF a fost somată în mod repetat de Co­mitetul Internaţional Olimpic (CIO) să între­prindă reforme urgente în materie guver­nanţă şi politică antidoping, sub ameninţarea cu excluderea de la Jocurile Olimpice, forul in­ternaţional având în ultimii ani doar pre­şe­dinţi interimari după demisia forţată a celui care a fost preşedintele forului internaţional timp de patru decenii, ungurul Tamas Ajan.
Candidaţii la preşedinţia IWF sunt bri­ta­nicul Mike Irani – actualul preşedinte inte­rimar şi care a asigurat că nu va candida pen­tru funcţie -, grecul Pyrros Dimas, qatarianul Mohamed Yousef Al-Mana, finlandeza Ka­roliina Lundahl, kazahul Janat Tusupbekov, irakianul Mohamed Jalood, românul Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Hal­tere – toţi membri în Comitetul Executiv -, ame­ricanca Ursula Papandrea, chinezul Jinqiang Zhou, norvegianul Stian Grimseth şi iranianul Ali Moradi.
Opt dintre ei candidează, totodată, şi pentru funcţia de secretar general, iar zece optează şi pentru funcţia de vicepreşedinte.
Irani, Zhou, Moradi, Jalood, Tussupbekov, Vlad şi Papandrea aspiră la cele trei funcţii cu ocazia acestor alegeri, dar indiferent de re­zultatul lor, nu vor aduce renovarea profundă a structurilor pe care o cere CIO. Alţi membri din conducerea federaţiei care nu se vor pre­zenta la alegeri, li se va garanta continuitatea ca reprezentanţi continentali ai acestui sport.
Alte aspecte care atrag atenţia sunt can­di­daturile pentru funcţia de membri în Co­mi­tetul Executiv ale egipteanului Mahmoud Mahgoub şi thailandezului Intarat Yodbang­toey, ale căror ţări au fost excluse de la participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo-2020 din cauza cazurilor repetate de dopaj. Pe această listă mai figurează şi australianul Sam Coffa, în vârstă de 85 de ani.
Surpriza vine însă de la faptul că listele de candidatură sunt provizorii şi vor fi examinate pentru a se vedea dacă candidaţii înde­pli­nesc o serie de criterii impuse de IWF, care includ să nu fi fost acuzaţi de fraudă, să nu fie în incapacitate mintală, în temeiul legis­laţiei elveţiene, să nu fi avut condamnări la închisoare de patru sau mai mulţi ani, să nu fi fost acuzaţi de delicte cu minori sau încălcarea regulamentelor antidoping în ultimii zece ani.
România riscă să fie suspendată de către IWF şi astfel nu va avea reprezentanţi la Jo­cu­rile Olimpice de la Tokyo după ce a adunat patru încălcări ale regulamentului antidoping numai în decurs de 12 luni şi are 18 suspendari ale unor sportivi în ultimii zece ani, informează site-ul Federaţiei Inter­na­ţionale de Haltere.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare