ActualitateFlash

Nici pompieri nu avem destui!

Peste 8.400 de posturi vor fi înființate în Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară

Sorina Popa

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat ieri că gu­ver­­nul a aprobat angajarea a mii de subofițeri și soldați la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Arafat zice că e o hotărâre istorică
„Astăzi vreau să prezint o hotărâre de guvern care a fost adoptată, cel puţin pe linia protecţiei civile şi a situaţiilor de urgenţă, fără exagerare, o considerăm o hotărâre istorică, pentru că ne corectează o problemă foarte mare din punctul de vedere a resursei umane. Deci, astăzi, hotă­râ­rea de guvern care vine în urma unui memo­ran­dum care a fost aprobat în guvern aduce 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din care 129 de posturi de ofiţer, 25 de maiştri militari şi subofiţeri şi 8.400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti. Va fi premieră când o să avem această categorie de personal în cadrul IGSU şi care va reprezenta o pondere importantă în cadrul Inspectoratului”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Vic­to­ria. Nu se știe încă cum vor fi repartizate aces­te posture pe județe.
Arafat a adăugat că doar în acest an au ple­cat peste 1.000 de cadre din sistem, iar dacă în 2006 IGSU ar fi trebuit să aibă peste 42.000 de angajați, au rămas doar 29.000 de posturi ocupate.

Peste 250 posturi neocupate
În județ, inspectorul șef Viorel Demean (foto) susține că sunt peste 250 de posturi neocupate la Inspectoratul pentru Si­tu­a­­ții de Urgență (ISU) Hu­ne­­doara. De ce nu sunt a­cestea ocupate?
„Nu au mai fost aprobate con­cursurile pentru aces­te posturi, de aceea nu s-au putut ele ocupa. În fie­care an pleacă oameni din sis­tem, avem nevoie de forțe proaspete ca de aer. În pre­zent, sunt peste 700 de anga­jați la noi”, a de­clarat Viorel Demean, șeful ISU Hune­doara. În județul nostru, anul trecut, pompierii au avut peste 34.000 de in­tervenții, iar în acest an, până în prezent, peste 21.000 de intervenții.

Situație halucinantă
Un singur echipaj de salvatori de­ser­veşte două autospeciale de intervenţie. Aceasta este situaţia halucinan­tă la care s-a ajuns în ultimii ani din cauza restructurărilor, şi tocmai de aceea Inspec­toratul pentru Situaţii de Urgenţă va angaja în pe­rioada următoare, cu voia Guvernului, 8.400 de mi­litari şi subofiţeri.
În perioada 2010-2014, numărul angajaţilor IGSU a fost diminuat în mod cons­tant. În anul 2020, nu­mărul in­ter­venţiilor executate a crescut de 10 ori faţă de numărul inter­ven­ţiilor executate în anul 2007 (de la 52.729 la 520.866),în timp ce efectivele sunt diminuate în anul 2020 cu un procent de 12,57 la sută faţă de cele din 2007.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura