Politica si administratie

Nici de data asta propunerea ca primarii să fie aleşi în două tururi nu a trecut

Adriana Năstase

Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este vorba despre un proiect de lege iniţiat în 2016 de parlamentarii PMP.

„Să vă fie rușine”
Proiectul ar fi modificat modalitatea de alegere a primarului, propunând că, în situaţia în care nici un candidat pentru funcţia de primar nu obţinea cel puţin jumătate plus unu din numărul vo­turilor valabile, să se organizeze al doi­lea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri, arată Agerpres. S-au înregistrat 195 de voturi „pentru”, 80 de voturi „contra” şi o abţinere. În urma votului, Ludovic Orban i-a criticat pe foştii colegi de partid pentru că nu au susţinut pro­iectul de lege. „Alegerea în două tururi e fundamentală pentru o demo­craţie autentică. Sunt comunităţi unde nu există democraţie, unde primarii se comportă ca satrapii, unde colectează voturi prin împărţire de ajutoare. Regret că azi, foştii mei colegi, care deşi în 2015 au votat amenda­mentul cu alegerea primarilor în două tururi, şi în 2016, când i-am cerut lui Cioloş, au susţinut proiectul… Guvernul sprijinit de voi a căzut prin moţiune de cenzură a PSD şi UDMR, iar astăzi aţi devenit, ca să nu zic tiriplici, aţi arătat că nu aveţi cuvânt. Să vă fie ruşine, foştilor colegi”, a declarat Orban. În replică, liberalul Florin Roman a transmis: „Dacă a fost un tiriplici în PNL, îl chema Orban. Vă amintesc că în 2017, în campania internă, mergeaţi în teritoriu şi le spuneaţi primarilor că nu susţineţi modifcarea Legii electorale, Să vă fie ruşine!”, a punctat Roman.

Bani cheltuiți aiurea
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că respectă această decizie, se conformează hotărârii parla­mentarilor.
Primaul comunei Crișcior, Ovidiu Furdui, susține este de acord cu ale­gerea primarilor într-un singur tur. „ Sunt bani cheltuiți aiurea, dacă s-ar organiza două tururi. În general, la noi, oamenii vor să-l schimbe pe cel care deține funcția, și atunci votează pe altcineva. Nu este OK. Dar, noi, primarii, trebuie să muncim pentru comunitate”, a spus primarul comunei Crișcior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura