ActualitateFlash

Ne-au mințit! Vaccinarea anti-Covid își arată colții

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, a făcut câteva dezvăluiri despre colonelul Gheorghiță și despre comunicarea datelor privind reac­țiile adverse în urma vaccinării.

Acuză mușamalizări
Într-un interviu pentru Libertatea, Bogdan Oprea povestește despre cum Valeriu Gheorghiță s-a enervat atunci când a co­mu­nicat public cu privire la primul caz de efect advers unde o femeie avusese pareză fa­cială după ce s-a vaccinat. „Gheorghiță spu­nea că e atac de panică, noi aveam pe masă diagnosticul cu parafa unui neurolog”, a de­cla­rat fostul purtător de cuvânt al Minis­terului Sănătății. Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, acuză „mușamalizări în raportările de efecte adverse ale vaccinării Covid”. Mai exact, Bogdan Oprea sugerează că CNCAV a încercat să mușamalizeze acest caz și că au existat tensiuni între Ministerul Sănătății și instituția condusă de colonelul Gheorghiță, după semnalarea publică a primului caz național de efect secundar al vaccinului: „A fost la o doamnă din Vâlcea. Paralizie tem­po­rară facială dreapta. Eu eram purtător de cuvânt. Un înalt funcționar al ministerului, medic, s-a uitat pe fișa medicală. Cei din spi­talul local chemaseră un neurolog, acesta pusese diagnosticul. Nu un „urgentist”, nu un alt medic. Își făcuseră treaba, se în­gri­jiseră de pacientă. Am dat un comunicat în care am rezumat cazul, ne-am făcut datoria să informăm oamenii. Șeful CNCAV, colo­ne­lul Gheorghiță, ne-a sunat. Era furios că de ce am dat comunicatul. Existau oricum ten­siuni între MS și CNCAV, însă acum aveam un caz concret. Gheorghiță ne-a cerut să dezmințim. „Cum să dezmințim, dacă e ade­vărat?”, l-am întrebat. „Femeia nu are nimic”, ne-a spus el. I-am răspuns că avem actele și am adăugat: „Dacă nu are nimic, de ce ai adus-o cu ambulanța, la București?”. Replica lui a fost aceea că ea a avut „atac de panică”. N-am să uit niciodată asta”, a relatat Bogdan Oprea.

Să decidă oamenii
Întrebat de ce nu a spus nimic la vremea respectivă, Bogdan Oprea a explicat: „Am luptat cu ei și mi-am făcut treaba până în momentul în care am ajuns la limită. Când n-am mai reușit să-mi fac treaba, am demi­sio­nat”. Acesta a mai spus că în urma ten­siunilor apărute a fost nevoit să dea a doua comunicare publică, în care nu a dezmințit informația inițială, ci a comunicat că femeia din Vâlcea își revenise. În urma disputele din interior, Bogdan Oprea spune: „Am dat a doua comunicare publică, dar n-am dez­min­țit, ci doar am spus că asta avusese femeia și că, adusă la București, ea și-a revenit. Am spus adevărul”. Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății a mai fost întrebat cum vede raportul CNCAV, „ROVACCINARE – misiune îndeplinită”? „Înfiorător. E vorba despre atitudinea autorităților statului care mint cetățenii. Cei care ne conduc vin din rândul nostru, treaba lor e să ne spună ade­vărul, fără nuanțe, direct, și să ne lase pe noi să decidem”, a declarat Bogdan Oprea pen­tru libertatea.ro.
„Trebuie să vă spun, ca om de sănătate publică, reacțiile adverse se înregistreaza pen­tru toate tipurile de vaccin din schema publică de vaccinare și nu numai”, a spus mi­nistrul Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, rata reacțiilor adverse postvaccinare a fost „în general sub 1 la sută”, cu valori mai mari la AstraZeneca și Moderna, însă cele mai mul­te vaccinuri s-au realizat cu Pfizer.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura