Naşterea lui Avram Iancu, celebratã la Brad

18 iunie 2017 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Sâmbătă, la Brad, în cadrul unei ceremonii oficiale au fost aniversaţi 193 de ani de la naşterea lui Avram Iancu – Eroul Naţiunii Române. Evenimentul a fost organizat de „Asociaţia Cultural Patriotică Avram Iancu” – filiala Brad, condusă de preşedintele Nicolae Iuga, la care au participat oameni de cultură, reprezentanţi ai administraţiilor locale şi ai asociaţiilor istorice şi culturale. Data exactă a naşterii lui Avram Iancu nu este cunoscută, ştiindu-se că s-a născut „pe vremea cireşelor, în anul 1824”.

Ceremonia din faţa statuii Crăişorului Munţilor de la Brad a debutat cu cântecul patriotic „Din Ţara Moţilor noi am venit”, interpretat de elevul Vlad Linţă de la Şcoala Gimnazială „Horea, Cloşca şi Crişan” Brad, urmat de o rugăciune înălţată de un sobor de preoţi. Un moment emoţionant a fost discursul scriitorului Laurian Stănchescu, venit special de la Bucureşti pentru acest eveniment. Cunoscut ca iniţiator al legii prin care Avram Iancu a fost declarat oficial „Erou al Naţiunii Române”, Laurian Stănchescu le-a vorbit celor prezenţi despre patriotismul excepţional al Crăişorului Munţilor, care s-a sacrificat pentru identitatea culturală şi istorică a neamului românesc. În acelaşi registru, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a subliniat că Avram Iancu este şi va fi veşnic viu în sufletele moţilor. Ceremonia a fost încununată de o suită de melodii interpretate de celebrul naist Nicolae Voiculeţ.
Un eveniment similar, de celebrare a naşterii lui Avram Iancu, va avea loc astăzi, la Deva, începând cu ora 12.00, în faţa statuii lui Decebal din Piaţa Victoriei. (N. Bumbac)

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Laurian Stănchescu spune:

  Avram Iancu este um model istoric și cultural de urmat, este modelul politic al luptătorului pentru drepturile națiunii sale. Crăișorul poate să umple singur o istorie, iar Testamentul său are dimensiunea unei epopei.

  Cu stimă,
  Laurian Stănchescu.

 2. Laurian Stănchescu spune:

  Avram Iancu este un model istoric și cultural de urmat, este modelul politic al luptătorului pentru drepturile națiunii sale. Crăișorul poate să umple singur o istorie, iar Testamentul său are dimensiunea unei epopei.

  Cu stimă,
  Laurian Stănchescu.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă,19.06.2017

Romulus Burdan, locuitor din Petroşani Pentru că a salvat un pui de căprioară descoperit la marginea localităţii, care risca să...

Gura lumii,19.06.2017

A învăţat să toarne în vremea regimului de tristă amintire, învăţătură care-i foloseşte şi astăzi. Este vorba de un fost...

Teren de sport multifuncţional în Cartierul Dorobanţi

Primarul şi viceprimarul Devei au inaugurat, vineri, un nou teren de sport, multifuncţional în cartierul Dorobanţi al reşedinţei de judeţ....

Închide