Muzeul Trenuleţelor „Valentin Banciu“

24 mai 2020 | 2 Comentarii | Publicat in: Comunitate, Flash

Nicolae Gavrea

Un muzeu unic în România îşi va deschide porţile pe 1 iunie la Hunedoara şi este dedicat memoriei fostului pilot de automobilism, Valentin Banciu (foto). Muzeul Trenuleţelor-Valentin Banciu va oferi tuturor care îl vor vizita, experienţa unor diorame impresionante, cu garnituri de trenuri în mişcare, a manevrării trenurilor şi a unei extraordinare lumi în miniatură.

Muzeul marchează pasiunea de-o viaţă a regretatului pilot hunedorean, care a adunat pe parcursul celor peste 50 de ani de viaţă, inedite machete de trenuleţe sau din cele auto. Delia Banciu, soţia pilotului (şi ea pasionată de automobilism), nu a dorit să se despartă de impresionanta colecţie şi cu sprijinul unor apropiaţi a hotărât să organizeze acest muzeu inedit cu o colecţie care numără sute de trenuleţe şi maşini în miniatură.
„Chiar dacă Vali mi-a cerut acel lucru, eu nu am avut puterea să pierd această colecţie, era pasiunea lui, tot ce a strâns o viaţă întreagă. Aşadar, în decembrie 2018, am luat legătura cu prietena mea Dana Ille şi am hotărât să creăm un muzeu cu o dioramă (reprezentare spaţială a unui peisaj, folosită în muzee drept cadru de expunere a unor animale împăiate, manechine etc, pentru a înfăţişa un ecosistem) unică în România. În cel mai scurt timp am achiziţionat un spaţiu de la prietenul şi de asemenea pasionat de curse, Mihai Leu, care a fost foarte deschis ideii noastre. Am colaborat în această perioadă cu o echipă care lucrează şi pentru cei de la Muzeul Căilor Ferate Române din capitală”, a declarat Delia Banciu.
Muzeul cuprinde de asemenea în miniatură şi Castelul Corvinilor din Hunedoara, traseu de mocăniţă şi un traseu de telegondolă. Sunetele vă vor duce într-o lume de poveste şi aveţi posibilitatea de a manevra inclusiv o garnitură de tren.
”Vreau pe această cale să-i mulţumesc Danei Ille, modelistul muzeului, care a avut răbdarea şi dorinţa de a duce la capăt acest proiect de suflet. Toate detaliile, firele de iarbă, copacii, animalele, oamenii, florile au fost montate manual în decursul unui an de zile. Am avut un vis. Am muncit pentru el, împreună, zi de zi, timp de un an. O pandemie ne-a mai întârziat două luni. Dar pasiunea şi energia cu care ne dorim să vă oferim în dar această experienţă unică nu poate fi oprită de nimic, şi astăzi suntem fericiţi să vă anunţăm că Muzeul Trenuleţelor Valentin Banciu se deschide la sfârşitul lunii mai. 29 mai este ziua rezervată evenimentului de lansare, iar din 1 iunie publicul poate vizita zilnic muzeul”, este anunţul de pe pagina de Facebook a muzeului.
De asemenea, în cadrul muzeului vor fi disponibile şi pentru achiziţie o gamă variată de trenuleţe, diorame, machete maşinuţe şi avioane. Programul de vizitare va fi zilnic de la ora 10:00 la ora 20:00, ultima intrare la ora 19:30, iar de 1 iunie toţi copiii vor avea accesul GRATUIT!
Valentin Banciu, cel căruia îi este dedicat acest muzeu, a strâns peste 100 de participări la competiţii automobilistice şi şi-a îmbogăţit palmaresul cu o mulţime de trofee, inclusiv cu cel de Campion Naţional. El s-a stins din viaţă la 54 de ani, de o boală incurabilă şi după o lungă şi grea suferinţă.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. dinu spune:

    unde?

  2. Costello spune:

    În Hunedoara,pe B-dul Republicii,undeva în fața la Almaprint.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
La Ilia, constructorii îşi bat joc în continuare de munca sătenilor şi a primăriei

Din nou, la Ilia, constructorii care lucrează la reabilitarea căii ferate fac probleme oamenilor care locuiesc aici. MESAGERUL HUNEDOREAN a...

Castelul Nopcsa reînvie din cenuşă, ca Pasărea Phoenix

Lucrările la reabilitarea Castelului Nopcsa se desfăşoară într-un ritm alert. Castelul a intrat în reabilitare în cadrul Programului Naţional de...

Primele recoltări de plasmă de la cei trei politicieni hunedoreni vindecaţi

Primele recoltări de sânge în vederea obţinerii plasmei necesare pentru vindecarea bolnavilor de COVID-19 au avut loc sâmbătă la Centrul...

Închide