Muzeul din Deva prezintă un nou exponat valoros din patrimoniul său. Bufet în stil Eclectic

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva prezintă un alt exponat, în cadrul rubrici „Piese reprezentative din colecţiile MCDR”. Exponatul de astăzi este prezentat de către dr. Diana Loredana Pantea, mu­zeograf, Secţia Istorie şi Artă a instituţiei.
„Piesa de mobilier face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Muzeului Civilizaţiei Da­cice şi Romane din Deva (nr. inv. 42963). Bufetul este expus în cadrul am­biental al expoziţiei Ceramică fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva şi este compus din două corpuri de mobilier, care prezintă un bogat decor cu motive zoo­morfe şi vegetale. Corpul superior are înăl­ţimea de 181 cm, lungimea de 178 cm şi lă­ţimea de 47 cm, iar corpul inferior mă­soară în înălţime 90 cm, în lungime 196 cm şi în lăţime 76 cm. Bufetul datează de la sfâr­şitul secolului al XIX-lea şi este realizat din lemn prin strunjire şi sculptare, în stil Eclectic – Altdeutsch şi pe corpul inferior este încadrat un blat de marmură neagră.
Exponatul este o piesă de mobilier mo­nu­mentală, cu două corpuri suprapuse. Cor­pul inferior pe picioare bile are dulap cu trei sertare, închis cu patru uşi – panouri de­corate cu motive vegetale, încadrate de mon­tanţi profilaţi cu capete de grifoni. Cor­pul inferior susţine blatul dreptunghiular de marmură neagră.
Deasupra, corpul prezintă centură cu două sertare, încadrată de baluştri. Corpul superior, cu panou posterior, este susţinut an­terior de baluştri, având nouă compar­ti­mente încadrate, la exterior, de montanţi cu efigii – busturi feminine. Compartimentele sunt separate spre interior prin baluştri de tip coloane corintiene, strunjiţi cu inele. Tot pe baluştri, se mai observă porţiuni ce pre­zintă caneluri, cât şi porţiuni decorate în stil frânghie răsucită. Cele două com­par­ti­mente centrale şi, două, laterale – dulă­paşe, sunt închise cu uşi, cu decor vegetal amplu. Observăm trei compartimente su­perioare deschise şi un compartiment cen­tral – inferior, care este separat prin poliţă. Cornişa, tratată superficial, este sur­mon­tată de un arc cu ornamente vegetale. Cor­pul de mobilier este executat în stil Eclectic, cu elemente decorative tributare Renaşterii şi Barocului.
Eclectismul face referire la faptul că sti­lurile vechi au fost adoptate prin selecţie. Astfel că, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Europa Centrală, ebeniştii au îmbogăţit formele rigide ale Biedermaier-ului şi au preferat elemente decorative caracteristice Rococo-ului şi ale altor stiluri anterioare. S-au reinterpretat suprafeţele curbe, au optat pentru picioarele arcuite şi au hiperbolizat frumuseţea lemnului prin ornamente ve­getale în relief şi prin superbele siluete sculpturale încrustate în mobilier” rela­tează dr. Diana Loredana Pantea.
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită să vizionaţi exponatul de as­tăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/ MCDRDeva/ şi pe site-ul instituţiei www.mcdr.ro. (Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul a MCDR Deva)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.