Categories: ActualitateUltima Ora

Bustul Meissen de la muzeul devean

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva prezintă un alt exponat virtual, în cadrul rubricii „Piese reprezentative din colecţiile MCDR Deva“. Exponatul de astăzi este o piesă aflată în Colecţia de Artă Decorativă a muzeului şi este prezentat de către dr. Diana Loredana Pantea, muzeograf la Secţia Istorie şi Artă a instituţiei muzeale.
Bustul Meissen face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesa nu este marcată, are înălţimea de 31,5 cm şi lăţimea de 20 cm, este realizată prin turnare din porţelan dur şi este glazurată cu smalţ gros. Pe scobitura de sub postamentul bustului se observă o porţiune ascuţită la pipăit, cu aspect de cremene, ceea ce conduce la concluzia că este realizată din pastă dură.
„Piesa de colecţie poate fi admirată în ambianţa creată special pentru expoziţia «Piese de ceramică fină de Batiz din patrimoniul muzeului devean» şi redă un personaj feminin din secolul al XIX-lea, pictat în culori pastelate. Figurina înfăţişează un bust de femeie tânără, cu obrajii bucălaţi, privire azurie, galeşă şi gură mică. Regăsim tonuri trandafirii pe obrajii îmbujoraţi, chipul fiind modelat cu mare delicateţe. De remarcat este deosebita fineţe a detaliului din surâsul graţios al figurii, măiestria artistului surprinzând acurateţea perlată a dinţilor. Pe cap poartă bonetă albastră, iar peste gulerul brodat în alb cu violet este reliefat un colier cu medalion. Articolele de îmbrăcăminte şi bijuteria de la gâtul personajului feminin sunt preţios realizate şi prezintă motive decorative pictate manual.
Porţelanul Meissen este primul porţelan manufacturat european. A fost produs la Meissen, la începutul secolului al XVIII-lea, printr-o metodă descoperită şi dezvoltată de chimistul şi inventatorul german Friedrich Böttger (1682-1719), care totodată a inventat porţelanul de Saxonia şi a înfiinţat manufactura de porţelan de Meissen“, arată dr. Diana Loredana Pantea.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago