ActualitateFlash

Muşcaţi de vipere

Adriana Năstase

Doi tineri din Valea Jiului au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Petroşani după ce au fost muşcaţi de vipere, la sfârşitul săptămânii trecute, pacienţii fiind, ieri, în afara pericolului, pentru că medicii le-au administrat imediat ser antiviperin.


„Unul dintre pacienţi, în vârstă de 23 de ani, a mai rămas ieri internat în spital, sub supraveghere medicală, urmând să fie externat, după o nouă evaluare medicală. Celălalt tânăr, în vârstă de 19 ani, a fost externat”, a declarat dr. Petronela Şodolescu, managerul spitalului. Ea a menţionat că spitalul este pregătit să intervină în astfel de cazuri, unitatea medicală dispunând de un stoc de ser antiviperin. Potrivit declaraţiilor celor doi tineri, unul dintre ei a fost muşcat de viperă în timp ce se afla la cules de afine în zona Câmpu lui Neag, iar cel de-al doilea, pe Defileul Jiului.
Viperele se deosebesc de ceilalţi şerpi prin corpul scurt şi gros, cu o coadă care se termină brusc. Reptilele prezintă pe spate un desen în zigzag, iar pe cap un semn în formă de V întors. Specialiştii susţin că viperele atacă doar dacă se simt ameninţate, majoritatea persoanelor muşcate călcând, din greşeală, aceste reptile. Muşcătura se resimte ca o durere acută, fiind însoţită de o tumefiere a zonei şi de unul sau două semne ale înţepăturii.
Medicii recomandă persoanelor muşcate de vipere să nu facă mişcări sau să se agite, pentru că circulaţia sângelui se accelerează, iar veninul ajunge mai repede în fluxul sanguin. Este interzis consumul de alcool sau cafea. Victimele vor aplica o legătură elastică, tip garou, între rană şi inimă, şi se vor adresa urgent unui spital pentru administrarea serului antiviperin.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura