„Muntele Găina şi nedeia tradiţională” – volum lansat la Centrul Cultural din Deva

28 martie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Vineri, 31 martie, de la ora 13.00, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva va avea loc lansarea volumului „Muntele Găina şi nedeia tradiţională”, semnat de Aron Pârva şi Elena Betea Pîrva.
O carte în care autorii, în baza cercetărilor ştiinţifice şi a mărturiilor vii demonstrează că evenimentul anual de pe Muntele Găina este o petrecere populară câmpenească, o nedeie tradiţională, care îşi are originile în cele mai vechi timpuri, nicidecum un „târg”, dar mai ales de „fete”.
O denumire care s-a împământenit, dar care nu reflectă adevăratele trăsături ale serbării anuale din preajma duminicii Sfântului Ilie. Un volum care conţine infromaţii rare, destinat tuturor vârstelor, cu precădere îndrăgostiţilor de „Muntele Găina” şi de obiceiurile acelor ţinuturi.
„Volumul este un set de mărturii al oamenilor care urcă în fiecare an în locul cunoscut drept «Muntele Dragostei», ca să ia parte la cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România. Paginile cărţii vorbesc despre «Nedeia tradiţională» din cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie şi nu despre legendele «Târgului de fete», pe care autorii îl consideră inventat de scriitorul şi jurnalistul maghiar Jokai Mor. Manifestarea etno-culturală de pe Muntele Găina a fost menţionată pentru prima dată în documente în anul 1816 şi, potrivit relatărilor istorice, la aceasta au participat, de-a lungul timpului, împăratul Franz Joseph I al Austriei, Ion I.C. Brătianu şi regele Ferdinand I al României”, se arată în prezentarea cărţii. (N. Bumbac)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Dublă victorie pentru Centrul de Excelenţă Deva

Centrul de Excelenţă „Tricolor 11” Deva a obţinut două victorii în competiţiile în care este angrenată, ambele în deplasare. Astfel,...

Roşu, noul lider în Liga A Realsport

Cu patru etape înaintea finalului sezonului regulat, Liga A Realsport, principalul eşalon al campionatului municipal de minifotbal Deva şi-a schimbat...

Etapa gazdelor în Liga a V-a

A treia rundă a returului din cel mai mic eşalon fotbalistic hunedorean a fost în întregime a echipelor gazdă, care...

Închide