Actualitate

Moş Crăciun a ajuns şi la ei

Maximilian Gânju

Zeci de copii din oraşele Văii Jiului, forţaţi de sărăcia în care trăiesc, ajung să fie unicii întreţinători ai unor familii destrămate. Trăiesc alături de bunicii sau mătuşile lor care au refuzat să-i părăsească atunci când părinţii lor, au făcut acest lucru. Doi oficiali din Primăria Petroşani s-au gândit că trebuie să aducă măcar un zâmbet pe chipurile acestor micuţi în pragul Crăciunului.

Îşi câştigă pâinea singur

Valentin locuieşte în cartierul Colonie din Petroşani, într-o casă dărăpănată, împreună cu bunica lui şi alţi doi fraţi mai mici. Părinţii i-au părăsit când erau prea mici să-şi dea seama că vor ajunge ai nimănui, aşa că, abia dacă şi-i mai amintesc. El este tată şi mamă pentru ei şi singurul ajutor al bunicii. Un copil firav, dar foarte isteţ şi muncitor, deşi nu are decât 14 ani. Băiatul îşi câştigă în fiecare zi pâinea prin gospodăriile celor mai înstăriţi. Se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora şase, pleacă la şcoală, iar după ore merge la muncă. Ajunge seara acasă la fel ca un adult, dar spune că nu are ce face, deoarece nu-i place să-şi vadă fraţii plângând de foame. Acum este în vacanţă şi trebuie să muncească toată ziua pentru ca pe masa de Crăciun să aibă măcar un cozonac. „Trebuie să muncesc, pentru că nu avem ce mânca. Fraţii mei sunt prea mici să ştie de ce nu avem pâine sau mâncare, iar banii din pensia lui bună şi din alocaţie nu ne ajung”, povesteşte copilul.

Zâmbete pe feţele a doi copii

Două fetiţe abandonate cu câţiva ani în urmă pe scările spitalului (foto) şi ajunse în grija bunicii au aceeaşi soartă ca şi Valentin. Fetiţele, chiar dacă sunt bine hrănite şi îngrijite, trăiesc în condiţii foarte grele, într-o casă din lemn, ce aduce mai mult a colibă. Nu au nici măcar lemne să se încălzească, aşa că adună hainele aruncate la gunoi de un depozit second hand din apropiere, şi fac focul cu ele. „Nu avem bani, eu nu vreau să sufere fetele de foame şi cu ce câştig, le cumpăr de mâncare. Am avut ceva necazuri cu asta mică, pentru că s-a îmbolnăvit din cauză că a plecat mama lor. Ne descurcăm cum putem. Mă mai ajută şi băiatul meu (n.r.-unchiul fetiţelor), dar nici el nu o duce foarte bine”, mai spune bunica micuţelor. Asistenţii sociali din Petroşani au verificat în repetate rânduri situaţia celor două fete şi au descoperit că micuţele sunt îngrijite foarte bine de bunică, chiar dacă trăiesc în sărăcie.

Un şef din Primăria Petroşani a aflat de situaţia copilelor şi de o bună perioadă de timp ajută familia năpăstuită. Şi ieri, în preajma Crăciunului, a mers la copile cu alimente şi dulciuri. „De situaţia acestor familii a aflat şi primarul Tiberiu Iacob Ridzi şi s-a alăturat imediat efortului de a le ajuta. A pus o sumă de bani din buzunar, pentru a face câteva cadouri suplimentar faţă de ceea ce le revine acestor familii ca ajutor de la primărie. Eu am încercat să îi sprijin cum am putut. Stau într-o colibă şi e vai şi amar. Am vrut să primească o locuinţă în blocul social din Colonie, dar nu au dorit să plece de acolo”, spune directorul executiv al Primăriei Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura