Mortalitate de 20 la sută peste iarnă în familiile de albine, cauzată de un parazit

Aproape 20 la sută din familiile de albine din judeţul Hunedoara au murit, pe perioada iernii, din cauza infestării cu parazitul Varroa jacobsoni, situaţia fiind prezentă, în special, la apicultorii care nu au efectuat tratamentele la timp împotriva acestui acarian.

Au zis că sunt puternice
Potrivit datelor Asociaţiei Cres­că­to­rilor de Albine (ACA) Hunedoara, o parte dintre apicultorii afectaţi au apreciat, în vara anului trecut, că au familii de albine suficient de puternice, motiv pentru care au minimalizat importanţa tra­ta­mentelor împotriva acestui dăunător, iar peste iarnă au suferit pierderi mari. „Din păcate, avem probleme la nivel de judeţ, şi nu numai. Anul trecut a fost o infes­taţie mare cu Varroa jaconsoni. În timpul verii, unii apicultori au susţinut că nu există infestaţie, că familiile sunt foarte puternice. Tratamentele au fost mi­ni­ma­lizate sau au început târziu. Au dis­pă­rut foarte multe familii de albine, pe timpul iernii. Din estimări, cam 20 la sută din familiile de albine au murit”, a de­cla­rat vicepreşedintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.
El a arătat că este nevoie de aplicarea urgentă de tratamente la familiile de albine infestate, mai ales că problemele pricinuite de parazit pot continua să apară şi în luna aprilie. Chiar dacă tem­peraturile de afară nu sunt cele mai bune, apicultorii pot folosi o serie de benzi pe care le introduc în stup, astfel încât albinele să se atingă de ele.
„Este nevoie de aplicarea tra­ta­men­telor, chiar şi acum. Trebuie atenţie şi utilizarea unor benzi speciale pentru tra­tament, în stup. Prin atingere, albinele îşi mai revin. Ceea ce a mai rămas din fa­miliile de albine trebuie unificate şi fă­cute tratamentele”, a recomandat vice­preşedintele ACA Hunedoara. Asociaţia oferă consultanţă pentru apicultori în alegerea şi aplicarea tratamentului îm­potriva parazitului. Varroa jacobsoni este un acarian care se hrăneşte cu he­molimfa (sângele) albinelor, ceea ce duce la slăbirea şi moartea acestora. În judeţul Hunedoara sunt circa 1.000 de apicultori. (A.Năstase)