Mormintele de la Ţebea, mutate într-un mausoleu?

05 Tebea  0400Sorina Popa

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara Tiberiu Balint vrea să construiască un mausoleu al moţilor, la Ţebea. Proiectul, susţine liderul PNL din judeţ, va fi realizat în urma atragerii de fonduri europene.
„Vrem să promovăm turismul în zonă”
„Vrem să punem în valoare istoria de la Ţebea, iar în prezent, suntem la stadiul de evaluare şi de executat proiectul respectiv. Ideea mea este să ridicăm un mausoleu pe locul unde se desfăşoară în fiecare an serbările de la Ţebea, în cinstea Crăişorului Munţilor, Avram Iancu. Mai exact, vrem să facem ceva impunător la Ţebea, ca să reuşim să şi promovăm turismul în zonă. Până acum, aici vine lumea la morminte şi nu mai are ce vizita în rest. Proiectul prevede realizarea unui amfiteatru pe deal, o scenă în formă de semicerc, iar pe tăpşanul unde stau comercianţii, vom ridica mausoleul, cu faţa către drumul judeţean. Dacă specialiştii vor spune că este necesar, va trebui să mutăm şi mormintele, de unde sunt ele acum, în mausoleu”, a adăugat Tiberiu Balint, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
Ce reprezintă Ţebea pentru români
În micul cimitir de la Ţebea, se află mormântul lui Avram Iancu, şi a altor câţiva fruntaşi ai Revoluţiei române din Transilvania de la 1848. Tot acolo, se află mica bisericuţă, primul asemenea lăcaş care a avut zugrăvit pe boltă un brâu tricolor. Tot aici, se mai află celebrul “Gorun al lui Horea”, de sub umbra căruia se spune că acesta i-a chemat la luptă pe moţii iobagi. Panteonul de la Ţebea a devenit un loc sfânt pentru locuitorii Ţării Moţilor şi nu doar pentru ei, ci pentru toţi românii. Pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu şi a celorlalţi eroi ai moţilor, în fiecare an, în luna septembrie, la Ţebea, are loc o mare adunare populară, la care participă mii de oameni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.