Monument funerar de pe vremea romanilor, recuperat din Râul Mureş

Sorina Popa

Descoperire importantă făcută de reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Un monument funerar roman, vechi de aproape 1.900 de ani, a fost recuperat, ieri, din Râul Mureş. Monumentul, care cântăreşte aproximativ două tone, va fi expus, după ce va fi restaurat, începând din luna noiembrie, în lapidariul muzeului devean. Piesa este din andezit roşu.

După cinci ore, piesa a fost scoasă din râu
Seceta care a afectat şi judeţul nostru a făcut şi un lucru bun. A adus la suprafaţă obiecte vechi, de pe vremea romanilor. Un arheolog de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Marius Barbu, s-a plimbat, în urmă cu câteva săptămâni, pe malul Râului Mureş, tocmai în speranţa de a găsi monumente vechi, care datorită scăderii nivelului apei, pot fi acum observate. Ieri, cei de la muzeu au reuşit să scoată monumentul din râu, împreună cu alte două obiecte, un suport de vas şi o bucată de ceramică. Operaţiunea, la care au participat persoane de la o firmă specializată, s-a petrecut la Mintia, în apropierea Castrului de la Micia. După mai bine de cinci ore, piesa a putut fi recuperată şi transportată la muzeu.

Va fi expus în lapidariu
„Este vorba de un monument funerar, cu o vechime de 1.900 de ani, cu trei feţe prelucrate. Cele trei feţe sunt ornamentate, au câte un chenar. Sperăm, ca după ce curăţăm monumentul, să găsim vreo inscripţie. În Râul Mureş, sunt multe obiecte de pe vremea romanilor. După schimbarea cursului, apa a ajuns peste marginea Castrului de la Micia, existând posibilitatea să descoperim şi alte monumente”, a declarat Marius Barbu, arheolog Epoca Romană. „Este o premieră pentru muzeul nostru, să recuperăm, cu ajutorul specialiştilor şi având toate avizele, un monument funerar din Râul Mureş. Vom restaura obiectul şi îl vom expune în lapidariul muzeului”, a declarat Liliana Ţolaş (foto), directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

One thought on “Monument funerar de pe vremea romanilor, recuperat din Râul Mureş

  • 4 octombrie 2012 la 17:31
    Permalink

    2 tone este totusi o greutate. Oare cu ce l-or fi ridicat si transportat ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare