Monica Iacob-Ridzi a fost eliberată din penitenciar

Monica Iacob-Ridzi (foto) a fost eliberată ieri din închisoare. Tribunalul Cluj a respins contestaţia procurorilor DNA faţă de decizia Judecătoriei Gherla, aceea ca fostul ministru să fie eliberat condiţionat din penitenciar. Hotărârea instanţei este definitivă şi a fost pusă în executare de îndată.
Fostul ministru a ajuns în spatele gratiilor din 16 februarie 2015, atunci când a fost condamnată la cinci ani de închisoare în dosarul supranumit „2 Mai”. Monica Iacob-Ridzi a petrecut în închisoare doi ani şi nouă luni.
În luna octombrie, a formulat o cerere de eliberare condiţionată la Judecătoria Gherla, solicitatea fiindu-i admisă în 27 octombrie. Deoarece hotărârea instanţei nu a fost definitivă, procurorii DNA au contestat-o. În urma deciziei Tribunalului Cluj, fostul ministru a fost pus în libertate ieri. Monica Iacob-Ridzi era aşteptată acasă de cei doi copii ai săi cu vârste de până în şapte ani.
Se retrage din viaţa publică
Înainte să ajungă în instanţă, cererea fostului ministru de eliberare condiţionată a fost analizată de Comisia de specialitate din penitenciar, fiind admisă cu unanimitate de voturi. Monica Iacob-Ridzi a fost audiată atât la Judecătoria Gherla, cât şi la Tribunalul Cluj, atunci când s-a judecat solicitarea sa. La tribunal a declarat că se retrage din viaţa publică. De fiecare dată când i s-a acordat cuvântul în sala de judecată, fostul ministru a izbucnit în plâns şi a vorbit despre cei doi copii ai săi şi despre alte probleme cu care se confruntă. „…se întâmplă un caz unic în România. Sunt executată atât de ANAF cât şi de executorul judecătoresc pentru aceeaşi sumă, prejudiciu. Practic sunt executată de două ori… Am participat la peste 100 de programe în penitenciar, mi-am dus crucea cu decenţă în ultimii trei ani. Am fost declarată iniţial «inaptă pentru muncă» pentru că aveam şapte afecţiuni medicale. Acum am 15 afecţiuni, 14 dintre ele constatate la Spitalul Penitenciar Jilava, unde am fost internată. Am insistat să lucrez, am făcut nenumărate cereri până mi-au fost aprobate. Totul pentru a câştiga zile de libertate, să pot fi alături de cei doi copii ai mei. Am lucrat cinci luni la curăţenie, de un an lucrez la servirea mesei, lucrez 10 ore pe zi, muncă fizică, numai Dumnezeu ştie ce este în sufletul meu… Îmi e greu să vă descriu în cuvinte ce simt cei doi copii. Mă roagă în fiecare zi să merg acasă. Refuză să meargă la grădiniţă în lipsa mea. Băieţelul a început clasa I, are dificultăţi mari de adaptare în lipsa mea. Lăsarea mea în detenţie şi fiecare zi departe de copii nu fac decât să ne afecteze şi mai mult situaţia medicală, atât a mea cât şi a copiilor. Conform noii legi (n. r. Legea recursului compensatoriu), eu am primit 150 de zile de libertate şi eu am obţinut altele prin muncă. Practic, patru ani din cinci sunt consideraţi executaţi. Vă rog respectuos să îmi permiteţi să ajung acasă lângă cei doi copii, pentru că această cruce mă apasă tot mai greu. Sunt momente în care simt că mă prăbuşesc psihic”, i-a declarat, printre lacrimi, Monica Iacob-Ridzi judecătorului. (Natalia Bumbac)

3 comentarii la „Monica Iacob-Ridzi a fost eliberată din penitenciar

 • 22 noiembrie 2017 la 21:07
  Permalink

  Parca se plangea ca are sa crape la bulau no mai crapat?

 • 23 noiembrie 2017 la 9:33
  Permalink

  dl Iacob nu fi rau….femmeia si a ispasit pedeapsa,acuma isi vede de fammilie si copii.

 • 23 noiembrie 2017 la 18:53
  Permalink

  Bine dl Florin

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.