Monede antice recuperate de poliţiştii hunedoreni

14 decembrie 2017 | 4 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Poliţiştii hunedoreni au reuşit să scoată la lumină patru monede antice, despre care există supoziţia că fac parte din patrimoniul cultural naţional. Potrivit unor surse din anchetă, artefactele au fost recuperate din patru locuri diferite, după ce au fost puse la adăpost de o singură persoană. Acţiunile poliţiştilor s-au desfăşurat pe raza mai multor judeţe, în baza cercetărilor dintr-un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Au peste 2000 de ani vechime
Din datele oferite de IPJ Hunedoara, poliţiştii au reuşit să recupereze şi să readucă în patrimoniul cultural naţional patru monede antice, reprezentând o tetradrahmă din argint Macedonia Prima, o tetradrahmă din argint de tipul Alexandru Macedon, o monedă romană de argint de tip antoninian, emisă de Antoninus Pius şi o monedă romană de argint emisă de împăratul Traian cu inscripţia Dacia Capta. Bunurile recuperate se află, în prezent, în custodia unei unităţi muzeale, urmând a fi supuse expertizării. Conform opiniei preliminare a experţilor, monedele recuperate de poliţiştii hunedoreni reprezintă „piese superbe, excelent păstrate şi de o foarte bună calitate”, susceptibil a fi incluse în categoria patrimoniului cultural naţional, având o valoare estimativă de aproximativ 1.500 de euro.
Anchetatorii nu au putut oferi mai multe date privind provenienţa artefactelor, deoarece cercetările se fac asupra faptelor şi, deocamdată, nici o persoană nu a fost pusă sub învinuire. Dosarul penal deschis în acest caz are ca obiect comiterea infracţiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă, furt calificat şi spălare de bani. În activităţile investigative au fost implicaţi poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Hunedoara.

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Baderca spune:

  Informatia a fost preluata de la PERASIFON.

 2. Fane Spoitoru spune:

  Mai mult ca sigur. Doar acest interlop-bulangiu e vedeta pe youtube. Sifona la greu la Berbecu. Un praduitor imputit.

 3. Gore spune:

  Adaugati-l si pe Cornel Margan cu inca cativa acoliti si aveti toata shleahta de infractori. Stie toata lumea, numai politia nu.

 4. Frace spune:

  Si pe Litera praduitoru cu sclavul lui vali orfanu-cel mai mare sifon din rindul tiganilor. Inca un mare sifon e nitu bogdanel. Un sifon mai mic e si bibanu. Aaa l-am uitat pe matei, un sifon jegos si un sclav de-a lui perasifon.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
An de excepţie pentru SC Apa Serv Valea Jiului

Investiţii, dividente pentru acţionari, datorii achitate, profit, bonificaţii pentru angajaţi şi o mai bună colaborare cu clienţii – persoane fizice...

Hunedoreanul Dorin Velicu îşi continuă cursa spre Olimpiada de Iarnă 2018

Sportivul hunedorean Dorin Velicu, practicant al skeletonului, are şanse reale să ajungă la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang...

Gala Sportului Simerian are invitaţi de marcă

În acest final de săptămână, Clubul CFR Simeria organizează Gala Sportului Simerian 2017, eveniment deosebit, cu invitaţi de marcă. Astfel,...

Închide