Minorii hunedoreni primesc alocaţii din străinătate
Nicoleta Popa
Copiii hunedorenilor care muncesc legal în statele membre ale Uniunii Europene pot primi cuantumul alocaţiei de stat, care se acordă în ţara unde lucrează părinţii. De la începutul anului, 155 de hunedoreni au completat formulare E411, astfel încât, copiii lor să beneficieze de prestaţii sociale în ţările din UE, iar 38 de minori din judeţ primesc alocaţia din România şi pe cea din ţara unde lucrează părinţii lor, cu forme legale. Cele mai multe cereri sunt pentru Italia, Germania şi Belgia.
Potrivit directorului coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Hunedoara, Fănică Ştefan, dacă valoarea alocaţiei în statul în care muncesc unul sau ambii părinţi este mai mare decât în ţara de origine, copilul poate primi alocaţia mai mare.
„Spre exemplu, dacă părintele lucrează în Italia şi copilul locuieşte în România, alocaţia se transmite în ţara noastră. Concret, dacă este vorba de Italia, unde alocaţia se ridică la 124 de euro pe lună, atunci micuţul va primi de la autorităţile acestei ţări o diferenţă de aproximativ 114 euro. Sunt şi cazuri în care copilul are reşedinţa cu unul dintre părinţii care munceşte în afară. Atunci, alocaţia lui va fi acordată de ţara respectivă“, a declarat Fănică Ştefan.
Sume mai mari de peste hotare
În România, copiii cu vârsta sub doi ani sau minorii cu handicap cu vârsta de până la trei ani primesc o alocaţie lunară de 200 de lei. Cei cu vârsta peste doi ani beneficiază de 42 de lei pe lună, adică 10 euro lunar. Dacă este să facem o comparaţie între alocaţia de stat pentru copil din România şi cea oferită de alte ţări, putem vedea că diferenţele sunt semnificative, iar românii care lucrează peste graniţă pierd sume importante, dacă nu se bucură de acest drept al lor. De exemplu, în Italia se acordă 124 de euro pe lună alocaţie pentru un copil; Germania – 154 de euro; Irlanda – 164 de euro; iar Olanda – 164 de euro pe trimestru.
„Regula de bază este că prestaţia se acordă de către statul în care părintele îşi desfăşoară activitatea, indiferent de statul membru de reşedinţă al cetăţeanului migrant şi al familiei sale. Dacă minorii se mută cu părinţii într-un alt stat membru, se suspendă plata alocaţiei de stat din România, urmând ca ea să fie plătită de ţara în care s-au mutat“, a explicat directorul AJPS Hunedoara.