Actualitate

Ministrul Vasile Dîncu neagă mobilizarea rezerviștilor: Dacă oamenii văd pe cineva cu o valiză în gară nu înseamnă că merge la încorporare

Armata română nu mobilizează rezerviști – este o clarificare venită din partea ministrului apărării, Vasile Dîncu, după ce mai mulți români au spus că au primit ordine de chemare la centrele militare. Ministrul a explicat că aceste acte sunt menite să țină o evidență a celor care au făcut stagiul militar și nu este vorba în niciun caz despre înrolarea în armată sau introducerea serviciului militar obliga­to­riu, în contextul conflictului din Ucraina, a asigurat Vasile Dîncu (foto).

Nu vor să spună nimic
Odată cu războiul care se derulează în apro­pierea granițelor României, a apărut o ade­vă­rată isterie a ordinelor de chemare la război, la mobilizare, asta pe de o parte, și mai nou, o isterie cu niște presupuse pregătiri ale medicilor de familie, așa încât toată lumea se gândește: e clar, România, pe ascuns – că „ăștia nu vor să ne spună nimic” – se pregătește, de fapt, pentru război.
„Sunt atâtea legi și modificări la legi care gu­vernează ceea ce am numit pregătirea pentru apărarea patriei! Este o lege 446 din 2003 la care am adus modificări, avem un proiect în primă lectură în guvern și va ajunge în Parla­ment și-i vom aduce câteva modificări care sunt legate de această situație de acum. Deocam­dată guvernează legi vechi.
Și eu am în livretul militar din 1991, ultima dată când m-au convocat la centrul militar ca să-mi verifice situația, mi-au pus o hârtie, mi-au cap­sat-o, unde sunt: talon pentru a merge gratuit pe tren, pe avion sau autobuze, alte mijloace terestre. Asta este, în mod normal, o hârtie pentru evidență pe care fiecare o primește. Eu am, de exemplu, un loc, am fost să-l văd, în care mi se spunea că în caz de mobilizare, în 24 de ore trebuie să mă prezint la o anume unitate militară. Unitatea mea militară n-am găsit-o prea bine, era undeva în munți, mi-am dat seama însă că acolo este un loc unde în caz de mo­bilizare sau în caz de război se adună o unitate militară de urgență de vânători de munte. Deci, toți bărbații care au făcut stagiul militar sunt într-o evidență pentru mobilizare. Sunt niște ordine nedatate, după cum ați văzut, și care ar intra în funcțiune în momentul în care se decretează mobilizare generală. Deci numai atunci. În rest, toți avem asemenea ordine de a te prezenta la unitate.

Ne trebuie o evidență
S-au schimbat însă unele unități și centre militare și atunci unii au primit în toți anii aceștia – câteva mii de oameni în fiecare an – astfel de hârtii, pentru că s-a schimbat evidența și sunt și formulare noi. Dar toate sunt nedatate și n-au nici o legătură cu actualitatea. Sunt pentru evi­dența persoanelor care au făcut stagiul militar și care ar putea să fie mobilizate. Aceasta este o primă situație”, a explicat Vasile Dîncu.
„Ce vreau să le spun oamenilor foarte clar: dacă văd pe cineva cu o valiză în gară nu în­seamnă că merge la încorporare. Poate merge să facă turism. Deci, să nu creadă că aceste acte – care unele sunt oficiale, altele am văzut că sunt falsificate, fake news-uri, dar acestea sunt pur și simplu niște coincidențe legate de o activitate de rutină pe care Ministerul Apărării Naționale o are în ceea ce privește legile în legătură cu mo­bilizarea. Trebuie să avem tot timpul o evidență, este prin lege, dar aceste lucruri nu se văd atunci când nu este un cadru de interpretare legat de război. Deci, nu avem niciun plan de mo­bilizare a rezerviștilor, niciun plan de a aduce la unitățile noastre recruți și nici alte lucruri. S-a desființat legea stagiului militar obligatoriu și de când s-a desființat, în 2005, trebuie să ținem evidența rezerviștilor și atunci sunt mai multe acte, este mai multă birocrație”, a transmis ministrul apărării.
„O să încercăm să facem o campanie seri­oasă, după ce va trece acest conflict, în care să explicăm, să facem o legislație mai simplă și să explicăm oamenilor toate aceste lucruri care s-ar putea să creeze o emoție negativă”, a promis ministrul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura