FlashPolitica si administratie

Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, s-a întâlnit cu sindicaliştii hunedoreni. Nu mai vor sã fie sclavi moderni

Sorina Popa05 sindicate

Ieri, ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, s-a întâlnit la Deva, cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor din judeţul Hunedoara, conducerea Prefecturii, deputatul PSD Laurenţiu Nistor şi  directori de deconcentrate.
Condamnaţi la sărăcie
Cea mai importantă problemă a sindicaliştilor a fost Legea Dialogului Social, lege care în opinia lor trebuie modificată urgent, în sensul stabilirii precise a reprezentativităţii la negocierile cu patronatul, reînfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi dreptul la grevă după negocierea contractului colectiv de muncă.
Petru Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistul” de la Hunedoara, a declarat că „ne confruntăm cu efecte deosebite în teritoriu, în special de salariaţii care nu mai sunt protejaţi de contractul colectiv de muncă”.
„La nivelul Cartelului Alfa, am început un plan de măsuri. De mult timp am atenţionat că lipsa contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi neobligativitatea acestuia la firmele mici, duce la situaţia ca 1,2 milioane de salariaţi să nu fie protejaţi de acest contract. Aceştia, deşi lucrează în condiţii grele, nu beneficiază decât de un singur drept, salariu minim brut pe economie. În rest, dreptul de a lucra în condiţii deosebite, sporul de condiţii grele, alimentaţia de efort, zile suplimentare de concediu de odihnă, nu li se aplică. Ei sunt condamnaţi pe termen mediu şi lung la sărăcie. Pe platforma siderurgică de la Hunedoara există firme care lucrează în mentenanţă cu asemenea angajaţi. Ei sunt sclavi moderni”, a declarat Petru Vaidoş. Acesta mai susţine că firme serioase nu câştigă licitaţiile pe platforma siderurgică de la Hunedoara, deoarece alte societăţi, care nu respectă nimic, iau totul. „Toate acestea duc la evaziune fiscală produsă de cei care fac presiuni pe guvern ca să nu se alinieze legislaţia la cea europeană”, a adăugat Petru Vaidoş.
Oficiu de mediere şi arbitraj
O altă situaţie cu care sindicaliştii nu sunt de acord este cea dată de articolul 164 din Legea nr. 62, a Dialogului Social. Legea respectivă a fost asumată de Guvernul Boc în anul 2011. Articolul respectiv menţionează că, „pe durata valabilităţii unui contract colectiv de muncă, angajaţii nu pot declanşa conflictul colectiv de muncă”.
Ministrul Aurelia Cristea a afirmat că de la anul ar putea deveni operaţional un Oficiu de Mediere şi Arbitraj, prevăzut de Legea Dialogului Social. Rolul acestuia este să medieze  conflictele dintre angajat şi angajator la negocierea contractelor individuale de muncă sau pe cele care apar pe parcursul derulării unui contract colectiv de muncă. Potrivit acesteia, o primă grupă de 50 de persoane va fi instruită, în perioada 3-7 noiembrie, în problemele medierii conflictelor de muncă cu sprijinul unor specialişti de la Organizaţia Internaţională a Muncii, din perspectiva convenţiilor OIM. La acest prim stagiu de pregătire vor lua parte reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor şi ai inspectoratelor teritoriale de muncă, cu scopul de a se instrui în medierea conflictelor de muncă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura