Ministrul Natalia Intotero dezvăluie o situaţie de-a dreptul alarmantă: Aproape şase milioane de români sunt plecaţi din ţară!

24 iulie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Sorina Popa

Ieri, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero (foto), a prezentat primele rezultate ale unui chestionar adresat cetăţenilor români şi ONG-urilor din străinătate. Intotero a prezentat raportul de activitate pe primele şase luni ale acestui an.

Corupţia, printre motivele plecării în străinătate
Ea a precizat că cifrele actuale arată că un număr de aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară şi că motivele cel mai des invocate de ei sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.
”În 2017, cifrele arată că în afara ţării se aflau 10 milioane de români. Numărul lor a scăzut puţin, pentru că există dorinţa să se întoarcă acasă. La revenirea acasă, românii sunt interesaţi de starea infrastructurii, de drumuri, autostrăzi, apă şi canalizare, de spitale, şcoli, ceea ce reprezintă o prioritate a Guvernului României.
Ministrul Natalia Intotero a afirmat că ”în prezent, conform cifrelor comunicate de 70 de misiuni diplomatice ale României, centralizate de MPR, numărul total al românilor de pretutindeni este de aproximativ 9,7 milioane. Este greu de estimat numărul lor, pentru că nu sunt obligaţi să declare şi nu îşi stabilesc reşedinţa”. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a mai declarat că aproximativ 5,6 milioane de români se află în Diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice.

Puţini sunt cei care se mai întorc
”Vom încerca să realizăm în 24 de ţări, unde sunt comunităţi româneşti, studii pentru a afla şi un număr înspre cel adevărat, al românilor din afară şi ceea ce îşi doresc ei ca statul român să facă pentru ei în ţările în care au ales să trăiască şi ce i-ar determina să se întoarcă acasă sau să simtă şi mai mult româneşte unde se află”, a adăugat ministrul Natalia Intotero. Aceasta susţine că, dacă ar fi remediate toate neajunsurile invocate de românii care au ales să părăsească ţara, ei s-ar întoarce, dar nu în număr mare. ”În următorii patru ani, potrivit statisticilor, foarte puţini dintre românii de peste hotare îşi vor dori să se întoarcă acasă”, a explicat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 25.07.2019

Andrei Iosub, tânăr din Valea Jiului Pentru că a fost condamnat pentru trafic de droguri, iar magistraţii i-au respins cererea...

Bulina albă, 25.07.2019

Prof. Univ. Dr. Radu Sorin,  rectorul Universităţii din Petroşani Pentru că instituţia de învăţământ superior şi-a recâştigat renumele, iar sesiunea...

Gura lumii, 25.07.2019

Sunt cu fiecare lună mai puţini şi acest lucru ar trebui să bucure pe toată lumea, dar realitatea arată că...

Închide