ActualitatePolitica si administratie

Ministrul Familiei vrea să schimbe legea după tragedia din Galați, unde o fetiță a fost ucisă de mamă: „Instituțiile pot face mai mult”

Ministrul Familiei, Natalia Intotero (foto), a declarat la Digi24, referitor la cazul fetiței care a fost ucisă de mama ei în Galați, că vrea să modifice hotărârea de Guvern 679 din 2003, care prevede condițiile de obținere a atestatului mater­nal profesionist. Ea a mai adăugat că a fost trimis și Corpul de Control la DGASPC Galați.

Peste 20.000 de sesizări
„Pentru victime există și numărul de urgență al copilului – 119 și aș vrea să vă spun că în perioada 1 ianuarie – 30 sep­tembrie anul trecut au fost primite la DGASPC-urile din țară peste 20.500 de sesizări, de suspiciuni, abuz, neglijare sau exploatare, aspecte care au fost produse asupra copiilor. Dintre acestea, în urma verificărilor au fost confirmate 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-au înregistrat în familie”, a explicat Natalia Intotero. Mi­nistrul a explicat că „este nevoie de em­patie din partea celor care lu­crea­ză în astfel de instituții” Întrebată de ce nu pot face instituțiile mai mult în astfel de cazuri, ministrul Familiei a explicat că „nu crede că instituțiile nu pot face mai mult” și că „este nevoie de empatie din partea celor care lucrează în astfel de instituții, ca în orice alt domeniu de activitate”. „Nu există nu se poate. Când e nevoie, cadrul legislativ trebuie modificat, cum avem de gând să modificăm H.G. nr 679 din 2003, care prevede condițiile de obținere a atestatului maternal profesionist”, a mai spus ea.

Reclamat de anul trecut
De asemenea, a explicat că aceste ins­ti­tuții se află în subordinea Ministerului Fa­miliei din punctul de vedere al coordonării me­todologice, dar din punctul de vedere al destituirii acestor persoane din DGASPC-uri, atribuțiile sunt la președinții consiliilor jude­țene, pentru că instituțiile se află în sub­ordinea acestora. Intotero a mai explicat că ministerul se află în colaborare permanentă cu aceste instituții. Intotero spune că a fost trimis Corpul de Control la DGASPC Galați „Având în vedere și acest caz din Galați, am dispus trimiterea Corpului de Control de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului. Acest caz a fost re­clamat în martie 2023 de către angajații unei grădinițe cu privire la faptul că unul dintre cei trei minori care frecventa cursu­rile la grădiniță a avut suspiciuni de abuz, violență psihică. La vremea respectivă s-au sesizat poliția și DGASPC și au monitorizat acest caz. Rudele mamei și-au asumat res­ponsabilitatea îngrijirii și supravegherii minorilor”, a mai spus ministrul.
O femeie din Galați și-a ucis în chinuri fetița de nouă ani și le-a bătut și pe celelalte două fiice ale ei. Cele două surori ale fetiţei de nouă ani care a murit în urma bătăilor primite de la mamă prezintă şi ele urme de violenţă pe corp. Femeia a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura