FlashPolitica si administratie

Ministrul Energiei ne-a lămurit: Termocentrala Mintia nu poate funcţiona, deoarece nu are acord de mediu

Sorina Popa

Circa 30 de parlamentari AUR au participat marţi la un protest în faţa Ministerului Energiei, cerându-i ministrului Virgil Popescu (foto) să intervină urgent în rezolvarea unor probleme arzătoare, cum ar fi deblocarea căr­bunelui din Portul Constanţa pentru re­por­nirea Termocentralei Mintia şi plata drep­turilor restante pentru minerii autoblocaţi în Mina Crucea, din Suceava.

Bla, bla, bla-uri
În urma discuţiilor cu ministrul Virgil Po­pescu, a rezultat că…rămâne cum s-a sta­bi­lit. Adică Termocentrala Mintia nu poate porni, deoarece nu are acord de mediu. Cu toate că centrala a funcţionat şi până acum tot fără acord. Ce facem cu devenii care nu au căldură şi apă caldă, nu a răspuns mi­nistrul. Aşadar, fiecare este nevolit să se des­curce pe cont propriu.
Referitor la Complexul Energetic Hune­doa­ra şi termocentrala de la Mintia, Virgil Po­pescu a subliniat că le-a explicat celor de la AUR întregul plan, cu separarea termo­cen­tralei de la Mintia şi separarea termo­cen­tralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine. De asemenea, el a precizat că CEH este în procedură de insolvenţă şi este con­dusă de un administrator judiciar, împreună cu un judecător sindic, ceea ce înseamnă că, prac­tic, pârghiile Ministerului Energiei nu exis­tă pentru a putea acorda un ajutor de stat.
„Orice ajutor de stat trebuie notificat Comisiei Europene, iar Complexul Energetic Hunedoara, din păcate, are de returnat un ajutor de stat ilegal. Singurele lucruri care se pot face acolo este ca cei de la Hunedoara să poată discuta să aducă pe bază de pro­cesare cărbune şi în contul prestaţiei de ser­viciu să dea căldură la oraş şi apoi să poată să plătească în energie electrică.
Costul cu care produce în schimb energie electrică termocentrala de la Mintia, fără a mai lua în calcul certificatele de CO2 pe care nu le-a plătit niciodată de când este în in­sol­venţă, este de 550 lei/MWh. Este un preţ cu mult peste preţul pieţei şi probabil de aceea nu îşi asumă să facă această procesare. Şi, mai mult, în urmă cu două săptămâni, Mi­nis­terul Mediului a primit o notificare de la Co­misia Europeană prin care, alături de Mintia, CET Govora, CET Galaţi, dacă nu mă înşel, sunt notificate în procedura de infringement pentru emisiile poluante. Termocentrala de la Mintia nu şi-a făcut desulfurare şi practic suntem somaţi, dacă nu vom ajunge la Curtea de Justiţie, ca termocentrala să nu mai funcţioneze”, a precizat ministrul.

Pasată la Consiliul Judeţean
Virgil Popescu a adăugat că soluţia ar fi ca Mintia să fie preluată cu titlu gratuit de Con­siliul Judeţean şi transferată pe gaze na­turale, sau, dacă nu, această modernizare să fie făcută de Romgaz.
Totodată, ministrul Popescu a subliniat că orice entitate care deţine un activ funcţional energetic poate accesa fondul de mo­der­nizare, la Ministerul Energiei fiind mai multe axe de finanţare tocmai pentru această tranziţie la o energie verde.
„Avem fondul de modernizare, care are, în perioada 2021-2027, şase miliarde de euro. Avem încă 1,3 miliarde euro prin Planul Na­ţional de Redresare şi Rezilienţă, şi mai avem, inclusiv prin bugetul anual al UE pe 2021-2026, bani pentru aşa ceva.
Problema este că trebuie să înţeleagă că trebuie retehnologizată. Nu mai merge aşa cum a mers până acum. Totul mergea de la sine într-o companie în insolvenţă, în care acel ajutor de stat trebuie returnat”, a punctat Virgil Popescu.
Circa 30 de parlamentari AUR au participat marţi la un protest în faţa Ministerului Ener­giei, cerându-i ministrului Virgil Popescu să intervină „urgent” în rezolvarea unor pro­bleme „arzătoare”, cum ar fi deblocarea căr­bunelui din Portul Constanţa pentru repor­nirea Termocentralei Mintia şi plata drep­turilor restante pentru minerii închişi în Mina Crucea, din Suceava.

One thought on “Ministrul Energiei ne-a lămurit: Termocentrala Mintia nu poate funcţiona, deoarece nu are acord de mediu

  • Da bustean ne-a lamurit, atunci de ce carbunele a fost directionat la Paroseni? Sau aceasta varianta nu mai este valabila? Cate variante „ale adevărului” sunt?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura