Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu fermierii hunedoreni

17 septembrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat sâmbătă, la Tîmpa, comuna Băcia, că din 16 octombrie va începe plata în avans a subvenţiilor pentru fermieri, bugetul alocat de Guvern fiind de un miliard de euro. Afirmaţia a fost făcută în cadrul Simpozionului „Agricultura hunedoreană – prezent şi viitor”, organizat de Consiliul Local şi Primăria Băcia, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara.
S-au căutat rezolvări
Peste 100 de fermieri hunedoreni au venit la întrunirea de la căminul cultural din Tîmpa, spunându-şi ofurile în faţa ministrului Petre Daea, dar şi în prezenţa deputatului Laurenţiu Nistor, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Daniel Andronache, a prefectulului Fabius Kiszely, a directorului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara, Călin Marian, precum şi a primarului din Băcia, Florin Alba, dar şi a fostului primar Emil Rîşteiu, acum edil-şef al oraşului Simeria. S-au semnalat probleme ce ţin de birocraţia excesivă, cazuri în care primarii refuză să închirieze păşunile comunale, s-a solicitat sprijinirea fermierilor mici în procesul de creştere a porcilor şi a vacilor de carne, s-au cerut informaţii despre procesele verbale de constatare a calamităţilor, mai exact seceta care a lovit o serie de culturi etc. Pentru unele dintre acestea s-au primit clarificări pe loc, altele şi-au găsit înţelegere şi rezolvare, iar altele, propuse pentru analiză, au rămas să-şi aştepte concluziile.
„Am invitat fermieri din tot spectrul agricol (vegetal, zootehnic, industrie alimentară, produse tradiţionale), primari şi reprezentanţi ai instituţiilor care au legătură directă sau au tangenţă cu acest domeniu. Încercăm ca prin astfel de întâlniri să conturăm o pârghie prin care fermierii să poată dezbate tot ce îi preocupă, să-şi găsească răspunsurile căutate şi bineînţeles, rezolvarea cerinţelor, acolo unde este posibil. Îi mulţumim domnului ministru pentru faptul că a răspuns pozitiv invitaţiei noastre”, a declarat Călin Marian, directorul DAJ Hunedoara.
Subvenţiile, distribuite de luna viitoare
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că de la fermierul care are o palmă de pământ, până la cel care deţine mii de hectare, fiecare are greutăţile lui. De altfel, deplasările sale în teritoriu sunt făcute tocmai pentru că situaţia o impune.
„În data de 3 august am informat Comisia Europeană despre ce se întâmplă în ţară, că sunt zone afectate de temperaturile excesive. Întrezăream că se înăspresc condiţiile pentru pregătirea terenurilor (astăzi sunt multe locuri în care e imposibil să se intre cu vreun utilaj de lucru, e ca şi cum mergi pe asfalt). Am solicitat să ni se aprobe dreptul de a da 70 la sută din avans din subvenţiile pentru anul viitor”, a declarat ministrul. Conform spuselor sale, fermierii le vor primi începând cu 16 octombrie şi se vor acorda inclusiv pentru segmentul zootehnic. O altă noutate este că din ianuarie 2018, fiecare elev va primi câte 350 de grame de miere polifloră pe lună, menită să asigure atât sănătatea copiilor, cât şi să susţină activitatea apicultorilor, prin valorificarea producţiei. (M. Şerban)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Deputatul Florin Roman intră în greva foamei

Aşa cum a declarat, deputatul Florin Roman (foto) va intra în greva foamei de astăzi. Motivul pentru care parlamentarul liberal...

ANI i-a pus gând rău lui Moloţ

Fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Mircea Moloţ (foto), a fost chemat, din nou, în judecată, de către Agenţia...

Naţionala de fotbal pe plajă a ratat promovarea în prima ligă europeană

Echipa naţională de fotbal pe plajă a României, cu patru jucători de la West Deva în componenţă, a ratat calificarea...

Închide