ActualitateFlash

Minerii din Valea Jiului ameninţă cu greva generală

Nicolle Ebner

După discuţia avută, zilele trecute, la Ministerul Economiei, Zoltan Lacataş, liderul Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ) este convins că CNH-Petroşani nu va fi inclusă în nici o companie naţională energetică. Din contră, Lacataş afirmă că se încearcă închiderea minelor din Valea Jiului şi, implicit, a termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni.

Efectul minciunilor electorale

Adevărul despre soarta mineritului din Valea Jiului răzbate din directiva Comisiei Europene care a propus, Consiliului European, închiderea minelor de cărbune nerentabile din mai multe ţări, printre care şi România, până în octombrie 2014. Se doreşte astfel reducerea la minimum a subvenţiilor de stat care menţin minele pe linia de plutire, banii de la buget urmând să fie folosiţi doar pentru acele exploatări care au un plan de lichidare, de reconversie a lucrătorilor şi de igienizare a unităţilor. „În urmă cu ceva timp, de la minister, am primit asigurări că vom moderniza minele, urmând să fie alocate 28 de milioane de euro pentru dotări, angajări de personal care să înlocuiască pe cei plecaţi la pensie, etc. În loc de asta, vine bomba că minele de huilă se vor închide. Discuţia purtată la minister a demonstrat faptul că, în perioada imediat următoare, se va prelua o producţie maximă de 1,3 milioane tone de cărbune, adică jumătate din cea actuală, iar numărul minerilor urmează să scadă de la 8.700 la 4.000”, a declarat liderul LSMVJ, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Zoltan Lacataş mai spune că actuala guvernare pare a-şi da tot concursul în respectarea directivelor CE. „La Electrocentrale Mintia nu se vrea modernizarea grupurilor, cu toate că aparatura zace în curtea unităţii, deoarece se intenţionează înfiinţarea unui grup de producţie pe gaz, sau pe energie nucleară. Intenţionat, nu s-au rezolvat nici problemele de mediu pe care le are Termocentrala de la Paroşeni, tot cu scopul de a distruge mineritul din Valea Jiului”, afirmă liderul minerilor din Valea Jiului.

Adrese către toţi factorii de decizie

La sfârşitul săptămânii trecute, liderii LSMVJ şi cei ai BNS s-au întâlnit pentru a analiza situaţia şi a stabili viitoarele acţiuni de protest. „Am transmis, prin filiala BNS-Hunedoara, o adresă prefecturii prin care solicităm convocarea Comisiei de Dialog Social la care să participe şi parlamentarii de Hunedoara care trebuie să se implice, deoarece la mijloc este vorba de probleme economice şi sociale care privesc întreg judeţul, nu doar Valea Jiului. Astăzi (n.r.: ieri) am transmis un comunicat Ministerului Economiei, premierului Boc, şi Guvernului României, şi am cerut deplasarea unei comisii guvernamentale în Valea Jiului, pentru o reanalizare a promisiunilor făcute şi neonorate. În cazul în care, în luna septembrie, Consiliul European va adopta propunerea Comisiei Europene, iar autorităţile din ţară nu vor interveni pentru adoptarea unor măsuri alternative, minerii din Valea Jiului sunt gata să declanşeze greva generală. Aşteptăm răspunsul guvernanţilor”, a mai declarat Zoltan Lacataş.

Liderii BNS-la care este afiliată şi LSMVJ-, vor apela la Confederaţia Europeană a Sindicatelor care să aducă la cunoştinţa comisarilor europeni efectele măsurilor pe care vor să le aplice. De asemenea, va fi sesizat inclusiv Consiliul Naţional de Apărare a Ţării, pentru că, spun liderii de sindicat, este o problemă naţională.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura