EvenimentFlash

Minerii din Valea Jiului „fierb”, din cauza reducerilor salariale

Dana Istudor

Circa 100 de ortaci din minele de huilă din Valea Jiului, la aproape 20 de ani de la prima mineriadă, vor ajunge astăzi în Capitală, pentru a le transmite guvernanţilor că şi-au pierdut răbdarea.

Şase ore de muncă grea
Minerii sunt nemulţumiţi de intenţia de a li se reduce salariile cu 25 la sută, lefuri care oricum sunt mizere. Un ortac cu vechime de aproape 20 de ani câştigă circa 1.500 de lei, bani în mână, pentru şase ore de muncă istovitoare în adâncul pământului. La minele din Valea Jiului, ieri se făceau ultimele pregătiri pentru plecarea spre mitingul de azi din Bucureşti, iar de data aceasta, ortacii nu mai merg cu bâtele, ca la mineriada de acum 20 de ani din iunie, însă, recunosc că sunt extrem de nemulţumiţi de cum trăiesc astăzi. Îşi vor striga nemulţumirile şi ameninţă cu greva generală, dacă nu vor fi luaţi în seamă. Totodată, aceştia îi cer preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc să coboare măcar o singură dată în mină, pentru a vedea cum se munceşte şi apoi să spună dacă ar fi mulţumiţi să li se taie din salariul şi aşa mic. Tiberiu Cozma, unul dintre liderii ortacilor din Valea Jiului, spune că minerii nu vor accepta sub nici o formă reducerea lefurilor cu 25 la sută şi chiar dacă sunt nemulţumiţi, vor protesta paşnic de această dată. „Dacă nu vom fi auziţi şi revendicările noastre nu vor fi ascultate, ne vom consulta cu membrii noştri de sindicat şi vom decide în funcţie de ce spun aceştia. Dacă ei ne vor cere, dar punctez, doar dacă ei vor cere acest lucru, luăm în calcul şi declanşarea grevei generale”, a declarat fratele lui Miron Cozma.

One thought on “Minerii din Valea Jiului „fierb”, din cauza reducerilor salariale

  • Este saracie mare in Valea Jiului nu sunt locuri de munca,tineri nostri cauta prin gunoaie,copii plang de foame ,suprafete arabile nu este la noi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura