FlashPolitica si administratie

Minerii din Livezeni s-au blocat în subteran

Carmen Cosman

Nemulţumiţi de faptul că zilele de sâmbătă lucrate nu mai sunt plătite dublu, aşa cum era până acum, minerii de la Livezeni s-au răzvrătit, iar o parte din schimbul IV a refuzat să iasă din subteran.

Cei 22 de ortaci blocaţi în subteran, care lucrau la abatajul cu complex mecanizat, trebuiau să iasă la ora 6 din schimb, dar au refuzat. Adrian Jurcă, preşedintele Sindicatului Liber de la EM Livezeni, spune că oamenii cer schimbarea directorului exploatării miniere şi să nu se mai lucreze sâmbăta. La Mina Livezeni s-a deplasat imediat liderul Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş, dar şi directorul CNH Petroşani, Constantin Jujan, cu care oamenii au solicitat să discute, pentru a-şi exprima nemulţumirile.

Jujan crede că aceste probleme au apărut şi pe fondul crizei sindicale şi a lipsei de comunicare. „A fost o lipsă de comunicare. Conducerea minei a încercat să-i convingă că este bine să accepte un program de lucru în şase zile, având în vedere că sunt numai două capacităţi de producţie, alţii au spus că nu e bine să se lucreze aşa, că vor fi păcăliţi. (…) Oamenii au nemulţumiri legate de acest sistem de lucru şi o altă problemă este legată de salarizare, pentru că mina a traversat o perioadă dificilă în 2010. Sâmbăta nu este obligatorie, dar s-a recurs la acest program atât din motive tehnice, cât şi economice. Oamenii ar dori să lucreze şi sâmbăta, dar dacă ar fi plătită în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă. Dar nu se poate plăti nici dublu sâmbăta, nici suplimentar, pentru că avem constrângeri economice. Ca să ne putem permite acest lucru, trebuie să avem nişte rezultate”, a precizat Constantin Jujan, directorul CNH Petroşani.

Cu minerii a discutat şi liderul LSMVJ, Zoltan Lacataş, care spune că programul trebuia să fie ceva mai flexibil şi trebuia discutat cu salariaţii. După negocierile purtate cu directorul general al companiei în subteran, minerii au renunţat la protest şi au ieşit din şut, după mai bine de patru ore.

One thought on “Minerii din Livezeni s-au blocat în subteran

  • Nu mai avem incredere in sindicate ca ne vor apara drepturile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura