Minerii de la Uricani şi Paroşeni nu cedează

31 octombrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Maximilian Gânju

Patru mineri au avut nevoie până acum de îngrijiri medicale după ce li s-a făcut rău în subteran. Miercuri seara, unul dintre ei a ajuns la spitalul din Vulcan, dar este în afara pericolului. Ieri, un alt protestatar a avut nevoie de ajutor medical. Minerii susţineau şi ieri că nu vor renunţa la acţiunea lor de protest până nu vor primi asigurări că le vor fi respectate drepturile.

O parte a revendicărilor lor a fost oarecum soluţionată, iar ortacii de la minele Paroşeni şi Uricani, care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, în urma întrunirii Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Hunedoara, au certitudinea că nu vor rămâne fără loc de muncă. Aceştia vor fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara, iar numele celor admişi în urma unui concurs au fost deja făcute publice. Punctul principal pe lista revendicărilor este însă Ordonanţa 36, act normativ care prevede plăţi compensatorii pentru cei care urmează să-şi înceteze activitatea la finele acestui an, dar şi doi ani de protecţie socială. Cum documentul nu a fost reînnoit, minerii se tem că vor fi disponibilizaţi fără a primi compensaţiile pe care le-au primit colegii lor în anii trecuţi. În paralel cu protestul din subteran, minerii asigură şi inspecţiile tehnice din galerii, astfel încât acestea să se poată menţine în normele de siguranţă.
Peste 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat încă de luni în subteranul celor două exploatări aparţinătoare Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. Pe de altă parte, Vasile Pavel Dreghici, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, şi-a dat demisia din funcţie. Dreghici ar urma să nu mai conducă SNÎMVJ de astăzi, 1 noiembrie 2019.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Fotbal, Liga a V-a. Programul etapei a 9-a

Duminică, de la ora 11, se vor desfăşura partidele din cadrul etapei a 9-a din Liga a V-a judeţul Hunedoara,...

Futsal. Derbi de tradiţie la Deva

În Liga I de futsal, duminică, de la ora 18, Autobergamo întâlneşte în Sala Sporturilor din Deva pe United Galaţi,...

Fotbal, Liga a IV-a. Începe returul campionatului

Campionatul Judeţean de fotbal din Liga a IV-a programează în acest sfârşit de săptămână prima etapă a returului sezonului regulat....

Închide