ActualitateFlash

Minerii ameninţă cu greva generală

02 mineri-proteste-la-Complexul-Energetic-Hunedoara-PetrosaniMaximilian Gânju

Minerii din Valea Jiului sunt nemulţumiţi de decizia magistraţilor Tribunalului Hunedoara privind administratorul care se va ocupa de CE Hunedoara, pe perioada insolvenţei. Aceştia ameninţă cu greva generală şi spun că-şi vor pierde locurile de muncă din cauza unor „băieţi deştepţi” ce vor închiderea minelor.
Primul pas a fost făcut vineri seara, după ce mai mulţi mineri de la Lonea, Vulcan şi Lupeni au refuzat să intre în schimbul al doilea. Ortacii s-a adunat în sala de apel şi au protestat circa 30 de minute, înainte de intrarea în schimbul al doilea. „Au protestat la intrarea în schimbul al doilea mineri de la minele Lonea, Vulcan şi Lupeni, exprimându-şi îngrijorarea faţă de locul de muncă şi vizavi de intrarea în insolvenţă a CEH. Au discutat între ei, au discutat cu liderii de sindicat, iar după aproximativ 30 de minute au încheiat protestul. Practic, au întârziat intrarea în schimb aproximativ 10-15 minute, pentru că ei, de obicei, vin mai devreme la mină, înainte de a începe lucrul”, a declarat Viorel Stancu, directorul Complexului Energetic Hunedoara.
Atât sindicatele cât şi ortacii sunt nemulţumiţi de decizia instanţei care a ales firma GMC SPRL Craiova ca administrator judiciar. Ministerul Energiei propusese ca administrator judiciar să fie desemnată casa de insolvenţă Euro Insol SPRL, administrată de avocatul Remus Borza. „Complexul Energetic Hunedoara a solicitat Euro Insol, însă potrivit Legii insolvenţei, judecătorul a decis că firma de avocatură GMC SPRL Craiova va administra judiciar CEH provizoriu, până la prima adunare a creditorilor, care va avea loc într-un timp destul de scurt. Este prematur să mă pronunţ asupra a ceea ce va face administratorul judiciar. Nu sunt însă de acord cu faptul că a trebuit să se ajungă aici, deşi semnalele de alarmă sunt trase de doi ani de zile. Interesele politice au adus Complexul Energetic Hunedoara în această situaţie”, a declarat Petre Nica, preşedintele sindicatului „Muntele”. Compania are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile.

Corpul de control, trimis la CEH
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat ieri că a trimis corpul de control la Complexul Energetic Hunedoara, existând suspiciunea că au fost acordate prime pentru cei din conducerea companiei înainte de intrarea în insolvenţă. „Am auzit că acolo s-au făcut nişte plăţi înainte de intrarea în insolvenţă, s-au şi dat nişte prime undeva în zona conducerii. Am trimis un corp de control. Acolo sunt nişte lucruri care depăşesc nivelul meu de înţelegere şi ceea ce consider eu că este o atitudine corectă, morală şi responsabilă. Cred că trebuie să ne asumăm cu toţii o stare de lucruri, că aceasta este o situaţie care are un context istoric cert. Trebuie să punem punct. Situaţia în care ne aflăm este o realitate. Trebuie să spunem stop risipei, stop corupţiei, stop până la urmă amestecului între elemente de profesionalism şi alte lucruri, politizare sau mai ştiu eu ce, şi să invităm în acest context pe toţi cei care cu adevărat vor să schimbe ceva şi pot să o facă”, a precizat ministrul Energiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura