Eveniment

Minele din Valea Jiului, sub asediul hoţilor

Maximilian Gânju

Furturile de cărbune şi fier vechi din incintele unităţilor miniere existente în Valea Jiului s-au înteţit în ultima perioadă, dar mai ales, după ce Compania Huilei a trecut la paza unităţilor cu proprii angajaţi.

Cauza este sărăcia, mulţi oameni nu mai au ce pune pe masă şi îşi riscă libertatea pentru un sac de cărbune. Autorităţile recunosc că sunt „furturi ale foamei”, care nu vor putea fi stopate prea curând. Hoţii dau buzna şi fură atât ziua, dar mai ales noaptea, chiar de sub nasul ortacilor, puşi să păzească perimetrele miniere.

„Ziua porţilor deschise”

Prin toate localităţile unde minele sunt păzite de către minerii care până mai ieri lucrau la front, printre „magneţi”, umblă vorba că este „ziua porţilor deschise” la unităţile miniere. Poţi intra în voie şi să-ţi iei ce doreşti: cărbune, fier vechi şi chiar lemn. Într-una din nopţile trecute, am supravegheat şi noi o subunitate aparţinătoare CNH şi am constatat că zvonurile sunt perfect adevărate. Hoţii zburdă la propriu prin curţile minelor.

Imediat după lăsarea întunericului, curtea Minei Petrila, în zona în care se aduce cărbunele la suprafaţă, roieşte de persoane care-şi încarcă sacii din huila scoasă de ortaci pe timpul zilei. Loviturile se dau în grup, doar la lăsarea întunericului şi chiar în faţa angajaţilor minei însărcinaţi cu paza. De multe ori, paznicii sunt complici şi-i ajută pe hoţi să scoată cât mai repede prada din zona lor. Pe parcursul celor două ore, cât am urmărit cum acţionează cei veniţi la furat de cărbune, minerii, transformaţi în paznici de către şefii CNH, au fost total depăşiţi de situaţie. Ba chiar, unii dintre ei au dat o mână de ajutor hoţilor la încărcarea cărbunelui în saci.

Prinşi în flagrant

După ce hoţii au părăsit perimetrul minier cu prada, am sesizat poliţia, care a reuşit să prindă doar o parte dintre ei. Toţi cei prinşi au recunoscut că de la Mina Petrila îşi fac aprovizionarea şi susţin că au furat din cauza sărăciei şi nu pentru a se îmbogăţi. „Nu avem ce mânca şi de asta am furat doi saci de cărbune. Mai bine iau cărbune, decât să dau în cap şi să buzunăresc pe cineva”, spus unul dintre hoţi, chiar în timp ce oamenii legii îl încătuşau, pentru a-l duce la audieri. Poliţiştii recunosc că furturile s-au intensificat în perimetrele minere, după ce firma specializată care se ocupa de pază a fost înlocuită cu angajaţii minei.

Compania Naţională a Huilei din Petroşani înregistrează pierderi masive din cauza acestor furturi de huilă şi fier vechi de pe platformele unităţilor miniere, prejudicii ce adâncesc şi mai mult criza în care este industria minieră.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura