Categories: Actualitate

Militarii disponibilizati si-au fãcut sindicat

Adriana Năstase

În urmă cu câteva zile, la Deva, s-a înfiinţat filiala judeţeană Hunedoara a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere, preşedinte al acesteia fiind ales Alexandru Sturza (foto).

„Vrem să blocăm Legea Pensiilor”
Filiala este condusă de o structură formată din preşedinte, trei vicepreşedinţi şi un secretar. Potrivit sindicaliştilor foşti militari, scopul imediat al structurii nou înfiinţate este de a bloca pe toate căile votarea Legii unice a pensiilor. „Noua Lege a pensiilor ne afectează foarte mult. Dacă se votează, nu se va mai ţine cont de diferenţele dintre profesionişti, iar pensiile militarilor vor scădea cu până la 60 la sută. Cine beneficiază în prezent de o pensie de 5.000 de lei, va mai primi, dacă se votează noua lege, doar 2.500 de lei. Vom avea cu toţii, aşadar, de suferit”, a spus Alexandru Sturza, preşedintele filialei judeţene a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere. „Considerăm că acest proiect reprezintă o încercare a actualului Guvern de a arunca urmările crizei economice în sarcina celor mulţi, inclusiv prin afectarea veniturilor pensionarilor şi distanţarea punctului de pensie de valoarea salariului mediu brut pe economie”, a adăugat Sturza.

Peste 3.000 de membri la nivel naţional   
La nivelul întregii ţări, acest sindicat numără în prezent peste 3.000 de membri, iar la nivelul judeţului Hunedoara sunt 22 de membri fondatori şi 60 de membri simpatizanţi. În judeţ, sunt identificaţi aproximativ 9.000 de posibili membri. La această structură poate adera orice ofiţer în rezervă, fie că este medic, sau are altă profesie, ofiţeri din structurile MAI. Sindicaliştii se bat şi să menţină dreptul de a beneficia de o pensie şi de a lucra mai departe.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • ESTE foarte normal sa aduca o egalitate la pensii ,nu vad de ce militarii ar lua pensii asa mari !

  • ANULATI SI LEGILE ARMATEI ?
    1. La salarii si pensii unice, este normal sa existe drepturi, obligatii si raspunderi similare, ceea ce ar presupune:

    a) abrogarea L 80/1995 privind Statutul Cadrelor Militare, sau cel putin abrogarea urmatoarelor articole: 1; 8 lit.a; 3; 7; 28; 29; 30; 31;
    b) desfiintarea tuturor regulamentelor militare si inlocuirea acestora, ca in toate celelalte institutii, cu un regulament de ordine interioara;
    c) desfiintarea Justitiei Militare, concomitent cu abrogarea din Codul Penal a infractiunilor cu caracter militar;
    d) aplicarea integrala a Codului Muncii si in armata, in special prevederile referitoare la plata orelor suplimentare, efectuate in serviciul de zi, la alarme, la aplicatii, la trageri, la catastrofe naturale si enumerarea ar putea continua;
    e) sa se aprobe ca in lunile de vara, militarii sa poata purta tinuta civila lejera la serviciu ca toti functionarii publici, iar pe raspundere proprie si in Irak, Afganistan, etc;

    2. Orice ar face guvernul si parlamentul, nu vor putea desfiinta D.C.C. nr. 20/2000, care consfiinteste dincolo de puterile executiva si legislativa, faptul ca militarii, ca parte principala a organelor de ordine publica interna (prevedere europeana), au dreptul la pensie de serviciu.

    3. L.164, art. 5 "M.Ap....initiaza propuneri de acte normative in domeniu", ca drept exclusiv al acestui minister. Concluzie: Ministerul muncii este in afara legii din acest punct de vedere.

    4. L.164, art.2 "Pensiile militare acopera riscurile activitatii militare, precum si pierderile de venituri..." unde este vorba de contributii, unicitate, egalitate proletara sau orice altceva?;

    5. Constitutia din 1923, desi nu mai este in vigoare, la art 120 prevedea: " Gradele, decoratiunile si PENSIILE MILITARE, nu se pot lua decat numai in virtutea unei sentinte judecatoresti si in cazurile determinate de legi", unde scrie despre guvernul efemer?.

    6. Ar fi de tot rasul, in cadrul NATO, o situatie ca aceasta in care militarii NATO au legi speciale de salarizare si pensionare, iar bietii romani au pensii si salarii unice, dar civile.

    7. Nu cerem guvernului nici un leu, chiar daca doar doi generali din comanda M.Ap. au pensii de peste 5000 lei, cerem in schimb respect pentru militari prin regim juridic, asa cum a fost in aceasta tara de la 1830 incoace.

    8. Materializarea intentiei guvernului va duce in prima faza la golirea ARMATEI de personal cu greu si indelung specializat, iar dupa ce acest guvern nu va mai exista, nu va mai exista nici ARMATA.
    Totul este bine gândit. Cred însă că trebuie să şe explicăm tuturor că militarul primeşte SOLDĂ şi nu SALARIU! Diferenţa este esenţială: Pentru soldă, nu trebuie să prestezi o activitate lucrativă (care produce bani), ci să te pregăteşti personal şi sî pregăteşti pe alţii, în vederea realizării unui obiectiv major, necuantificabil în bani: SECURITATEA NAŢIONALĂ, acum şi PARTICIPAREA LA ACŢIUNI MILITARE CARE VIZEAZĂ SECURITATEA ALIANŢEI! Din ce să plătească militarul contribuţii sociale? Din banii de la buget. Pentru că el nu are venituri din activităţi care produc plus-valoare sau profituri. Şi atunci, cum să raportezi pensia militarului la ceva ce nu are? Asta numai în mintea lui Şeitan şi Boc se poate imagina! Modificarea Legilor ce tin de siguranta nationala , spatiu unde se include Statutul cadrelor militare si legea de pensionare si salarizare al militarilor , tine strict de responsabilitatea si autoritatea MApN, a CSAT si a presedintelui Romaniei. Ar insemna ca Romania sa iasa din Alianta NATO la initiativa domnilor Boc si Seitan , prin nerespectarea obligatiilor asumate de statul roman. Militarii nu cer pensii "nesimtite" ci solicita respectarea principiilor cu care tara s-a aliniat la standardele organizatiei de compatibilitate si interoperabilitate.
    Cred că şi această chestiune ar trebui adusă la cunoştinţa opiniei publice

  • Nici comunistii nu au indraznit sa egalizeze pensiile: se lua in calcul si principiul ""importanta sociala a muncii depuse"", principu respectat si de acei capitalisti putrezi din Occident...
    Numai noi, romanii, adaptam in stilul dambovitean legi europene!
    Militarii au muncit dupa Codul Muncii, 8 ore pe zi, sau dupa regulamentele militare, adica 24 din 24? Si atunci, cum sa-i puneti pe toti pensionarii in aceeasi oala comuna, domnule Boc?

  • Pensiile nu trebuie egalizate pentru ca nu pot fi egalizate. Oamenii sunt diferiti, muncesc diferit deci si pensiile sunt diferite.

  • CITESTE SI DA MAI DEPARTE
    Marcus Ciero,vorbind lui Caesar, Pompey, Crassus si senatului Roman:
    „O natiune poate supravietui nebuniilor proprii, si chiar ambitiei, dar nu poate supravietui tradarilor din interior.
    Un inamic stând la poarta este mai putin formidabil, pentru ca acesta este cunoscut si îsi poarta steagul în mod deschis împotriva cetatii.
    Dar tradatorul se misca liber printre cei din interiorul portilor, murmurul lui viclean susurând pe toate aleile, auzite chiar pe holurile guvernului.
    Pentru ca tradatorul nu pare a fi tradator. Vorbeste cu accent similar cu cel al victimelor lui, poarta chipul si hainele lor, apelând la sentimentele profunde ale inimilor tuturor oamenilor.
    Putrezeste sufletul unei natiuni; lucreaza în secret si necunoscut în noapte, sa submineze stâlpii unui oras; infecteaza corpul politic pentru ca acesta sa nu mai reziste".
    Cat adevar graieste! Nu cumva este similar cu ce este la noi?(a nu se intelege ca e identic)

    Prin OG.7/1998,emisa de un ministru al apararii pe nume Victor Babiuc(partidul democrat),s-a dorit decimarea armatei.La 12 ani un prim-ministru tot partidul democrat doreste batjocorirea pensionarilor militari dar si a celor care primesc pensie de urmas.Nu putem accepta sa fim calcati in picioare.Drept pentru care: "Urasc tradarea si hotia,iar cu minciuna sunt vrajmas,Caci ele murdaresc mandria, curate-i inimi de ostas!"

  • Domnilor Vasile, Zeus si Radu, aveti dreptate in ceea ce ati scris, doar ca: cel putin 30% din actualii pensionari militari nu au avut intreaga lor activitate ceva in comun cu ARMATA. Si am sa va explic de ce. Pentru ca erau adusi in cadrul armatei fara studii, dar cu origine sanatoasa. Pentru ca toata "cariera" nu au facut altceva decit sa invete recrutul sa bata pas de defilare, sa aibe grija sa nu dispara izmenele si ciorapii, sa predea lectii de invatamint politico-ideologic, sa calce, la propriu, soldatul in picioare. Cadre care tineau cascheta pe ceafa ca tractoristii, care salutau ca pionierii, care furau zilnic din ratia soldatului. Care, dupa 1990, in lipsa de recruti, stateau si jucau table 8 ore, in asteptarea pensiei.

    Si atunci intreb: care a fost importanta sociala a muncii depuse de acestia? De ce merita o pensie mai mare decit invatatoarea care s-a zbatut 40 de ani sa invete carte copiii?

    Tot respectul pentru adevaratii profesionisti ai Armatei Romane!

  • Dece sa ia militarii pensii mari? Ca au frecat niste amarati de soldati pana s/au impuscat intre ei? Am fost cumva in razboi si au luptat? Ce merite deosebite are un militar pe timp de pace? Freaca menta prin cazarma!! Nu va e rusine!11 Uitati-va la amaratia aia de veterani de razboi care au luptat pe front si care iau pensii de rahat! Aia saracii ar merita pensii nesimtite...Dar voi militarii pacii...mergeti in plm!!!

  • doar o vorba sa-ti spun-daca ai avea curaj ti-ai scrie identitatea....dar numai un las ca tine poate sa gandeasca astfel...te-as trimite in AFGANISTAN....

  • DRAGA DOMNULE SDRIAN, nu stiu ce varsta aveti,pt a-mi face o impresie de ce scrieti cu asa naduf.Pt. stiinta matale,toti militarii armatei romane sustin un examen foarte dur: vizita medicala(eliminatoriu-apropo n-ai sa vezi militari activi sa se uite ca prezidentul matale,de innaltimea lui BOC,sau alte handicapuri}proba educatie fizica(apropo am 62 de anisi daca ai sange de ala de care zicea jumatatea aia de BOC te invit la orice proba vrei,si nu ma fac de rusine),si abia dupa aceea intrai la teorie...era sa uit,mai era si o proba de dictie(de aceea nu ai sa vezi balbaiti prin armata.PRIN anii 65 stii cam ce concurenta era pe un loc la o scoala militara??si iti garantez ca si acum e la fel...Cred ca esti un ratat,complexat,poate si handicapat....esti poate casatorit??stie nevasta-ta ca vorbesti asa de militari??o fi avut si ea vreun iubit fost militar...fii sigur ca scazi in ochii ei puiule...iti garantez....daca ai curaj aratati identitatea,,nu fii las..

  • Pentru tot soiul de agramati, invatati , invatati, invatati gramatica limbii romanesti si apoi postati. Valabil si pentru petrica minte scurticica, oare toate nevestele trebuie sa se fi tavalit cu un ofiteras ?Chiar asa? Macar daca ati fi participat la un razboi dar singurul razboi dus de multi dintre voi este cel cu propriul popor in dec 1989 la ordinele generalilor izmenari ceausisti

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

11 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

11 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

11 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

11 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

12 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

12 ore ago