Actualitate

Mierea din Hunedoara, căutată de occidentali

Adriana Năstase

Mierea produsă de apicultorii hunedoreni a început să fie căutată intens de marile companii de distribuţie din Europa de Vest, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Apicola Deva, Ioan Korb, estimând că solicitările pentru export ajung la cel puţin 300 de tone, ceea ce este dublu faţă de perioada anilor trecuţi.
„Mierea românească a ajuns să fie căutată în Europa ca în perioada anilor ‘70-’80, când apicultura de la noi din ţară era recunoscută prin calitatea deosebită a produselor. Companiile din Germania şi Franţa sunt cele mai interesate de produsele apicole româneşti şi, în particular, de cele ale producătorilor din judeţul Hunedoara“, a declarat preşedintele asociaţiei, Iosif Korb.

Prezenţi la Târgul de produse bio de la Nurnberg
Apicola Deva a fost reprezentată la ultima ediţie a Târgului de produse bio BioFach 2010 Nurnberg, alături de alte 15 firme din domeniul producţiei alimentare din ţară. Prezenţa apicultorilor la acest târg s-a dovedit un succes, în condiţiile în care reprezentanţii companiilor străine au abordat direct producătorii români. „Mulţi reprezentanţi ai acestor firme au venit cu bileţelul pe care scria unde este amplasat pavilionul României şi standul Apicola Deva“, a spus Korb.
Apicultorii din judeţul Hunedoara produc, în medie, 400 de tone de miere pe an, din care 150 de tone erau exportate. După târgul BioFach 2010, solicitările au crescut la peste 300 de tone. „Ne-am recâştigat renumele pe piaţa internaţională, dar trebuie să menţinem standardele de calitate ridicate. Exigenţa în ceea ce priveşte calitatea mierii îşi arată, acum, roadele“ a afirmat Iosif Korb.
În judeţul Hunedoara există aproximativ 1.000 de apicultori, care deţin aproape 30.000 de familii de albine. Din numărul total al apicultorilor, jumătate fac parte din Asociaţia Apicola Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura